Στη δεύτερη θέση το ευρώ στην Κίνα ως αποθεματικό νόμισμα

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2002 12:39

Τη δεύτερη θέση κατέχει το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Ντάι Ξιανγκλόνγκ.

Ο κ. Ξιανγκλόνγκ γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας -τα δεύτερα μεγαλύτερα παγκοσμίως μετά από αυτά της Ιαπωνίας- αυξήθηκαν στο 2001 κατά 28,14%, ανερχόμενα στο τέλος του περασμένου χρόνου σε 212,2 δισ. δολάρια. Ο ρυθμός αύξησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας στο 2000 ήταν 7%. Στα τέλη του 2000 τα συναλλαγματικά αποθέματα είχαν ανέλθει σε 165,6 δισ. δολάρια, έναντι 154,7 δισ. στα τέλη του 1999.

Αποφεύγοντας να προσδιορίσει το ποσοστό των συναλλαγματικών αποθεμάτων στα τρία βασικά νομίσματα, διευκρίνησε ότι το δολάριο κατέχει την πρώτη θέση και το γεν την τρίτη. Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψή του συζήτηση για ενδεχόμενο διπλασιασμό των κινεζικών συναλλαγματικών αποθεμάτων σε ευρώ, όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel.

Η Κίνα είναι ευνοϊκά διατεθειμένη έναντι του ευρώ, πρσδοκώντας ότι θα αποτελέσει αντίπαλο δέος στο αμερικανικό νόμισμα και θα συμβάλλει στην αλλαγή της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής αρχιτεκτονικής προς ένα πολυπολικό κόσμο, κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη της κινεζικής πολιτικής ώστε να περιοριστεί η ηγεμονία των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα