Microsoft: Ρεκόρ εσόδων με προειδοποίηση για κέρδη και κλάδο

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2002 13:32

Ανήσυχη για τον ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών φέτος, εμφανίστηκε στη χθεσινή ανακοίνωσή της η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία λογισμικού Microsoft.

Διαπιστώνοντας την τάση, αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την πορεία των κερδών της στο σύνολο του τρέχοντος οικονομικού έτους της.

Ο οικονομικός διευθυντής της Microsoft Τζον Κόνορς προέβλεψε ότι οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών θα συνεχίσουν να μειώνονται μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και κλείνει το οικονομικό έτος της, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάκαμψη των πωλήσεων στους πρώτους μήνες του 2002.

Παρά την είσοδο στην αγορά των νέων προϊόντων της, Windows XP και Xbox, η κερδοφορία της στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2001 –δεύτερο λογιστικό τρίμηνο του 2001- απογοήτευσε την αγορά, καθώς η Microsoft αναγκάστηκε να αναλάβει δαπάνες οκτώ σεντς ανά μετοχή, σχετικές με τη διευθέτηση της γνωστής αντιμονοπωλιακής υπόθεσης.

Κατά συνέπεια, τα κέρδη της ανά μετοχή ανήλθαν στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνό της σε 41 σεντς ή 2,28 δισ. δολάρια, έναντι 47 σεντς το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών -σύμφωνα με έρευνα της Thomson Financial/First Call- έκαναν λόγο για 43 σεντς ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις του λογισμικού Windows XP και της κονσόλας Xbox -που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, αντιστοίχως- οδήγησαν σε έσοδα ρεκόρ στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου. Ανήλθαν σε 7,74 δισ. δολάρια -αύξηση 17%, σε ετήσια βάση- υπερβαίνοντας ακόμη και την πρόβλεψη Οκτωβρίου του 2001 της ίδιας της Microsoft που έκανε λόγο για έσοδα μεταξύ 7,1 και 7,3 δισ. δολάρια.

Οι πωλήσεις των Windows XP ανέρχονται στο διάστημα από 25 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα σε 17 εκατομμύρια πακέτα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα