Υπέρ ευρασιατικής συμμαχίας των παραγωγών φυσικού αερίου, ο Πούτιν

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2002 15:48

Τη δημιουργία συμμμαχίας των χωρών-παραγωγών φυσικού αερίου της Κεντρικής Ασίας πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη σημερινή συνάντησή του στη Μόσχα με τον Τουρκμένο πρόεδρο Σαπαρμουράντ Νιγιάζοφ.

Η συμμαχία αυτή μεταξύ Ρωσίας, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν έχει στόχο να εξασφαλίσει τη συνέχιση της διέλευσης του φυσικού αερίου της περιοχής από το δίκτυο αγωγών επί ρωσικού εδάφους που ελέγχει η Gazprom.

Η αυξανόμενη παραγωγή φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για το ρωσικό μονοπώλιο της Gazprom.

Προς το παρόν, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας δεν διαθέτουν εναλλακτικές οδούς διέλευσης για τις παραγόμενες ποσότητες φυσικού αερίου, αν και την προηγούμενη βδομάδα το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει εκ νέου το παλαιότερο σχέδιο κατασκευής αγωγού, το οποίο θα συνδέει -μέσω Αφγανιστάν- το Τουρκμενιστάν με το Πακιστάν.

Θέτοντας η Ρωσία το δίκτυο αγωγών της στη διάθεση των χωρών της Κεντρικής Ασίας, επιθυμεί να επιτύχει τον έλεγχο των ποσοτήτων των εξαγωγών, όσο και αυτόν του τελικού προορισμού. Η ετήσια παραγωγή ρωσικού φυσικού αερίου ανέρχεται σε 585 δισ. κυβικά μέτρα, του Ουζμπεκιστάν σε 50 δισ. κυβικά μέτρα, του Τουρκμενιστάν άνω των 45 δισεκατομμυρίων, ενώ του Καζακστάν σε 10 δισεκατομμύρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα