Ενεργειακό συμβόλαιο 20 δισ. δολ. μεταξύ Τουρκίας - Ιράν

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2002 14:18

Το μεγαλύτερο μεταξύ τους συμβόλαιο στον τομέα της ενέργειας έθεσαν σήμερα σε ισχύ το Ιράν και η Τουρκία.

Η συμφωνία -της οποίας η εφαρμογή καθυστέρησε λόγω αμερικανικών πιέσεων-προβλέπει την παράδοση στην Τουρκία ποσοτήτων ιρανικού φυσικού 228 δισ. κυβικών μέτρων μέχρι το 2026, καλύπτοντας το 25% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο.

Το αξίας 20 δισ. δολαρίων εγχείρημα εγκαινιάστηκε σήμερα στον κοινό μεθοριακό σταθμό Μπαζαργκάν από τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Βιζάν Ναμνταρ-Ζανγκανέχ και τον Τούρκο υπουργό Ενεργείας Ζεκί Τσακάν. Αρχικά, το Ιράν θα διοχετεύει στην τουρκική αγορά τρία δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ποσότητα η οποία τελικώς θα ανέλθει σε 10 δισ. κυβικά μέτρα κατ’ έτος.

Το Ιράν -με αποθέματα φυσικού αερίου 26 τρισ. κυβικά μέτρα- προσβλέπει να αποκτήσει μέσω του εν λόγω εγχειρήματος πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 1996, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε το νομοσχέδιο Ντ' Αμάτο, με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε μη αμερικανικές επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις άνω των 20 εκατ. δολαρίων σε ενεργειακά εγχειρήματα στη Λιβύη και το Ιράν. Η Τουρκία, εντούτοις, δεν θεωρεί το εν λόγω εγχείρημα ως επένδυση, αλλά ως συμφωνία εισαγωγής φυσικού αερίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα