Χ. Φώλιας: Ομαλή η εισαγωγή του ευρώ στην ελληνική αγορά

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2002 16:22
UPD:20:55

Η εισαγωγή του ευρώ στον ελληνικό εμπορικό κόσμο ήταν ομαλότερη και γρηγορότερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Χρήστος Φώλιας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Το συμπέρασμα αυτό αποτυπώνεται σε πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα που διεξήγαγε η Συνομοσπονδία την περίοδο από 15 έως 18 Ιανουαρίου σε δείγμα 500 εταιρειών όλων των μεγεθών.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των καταναλωτών, το 35,5% έδειξε μια διστακτικότητα στις αγορές του, ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση της χρήσης των πιστωτικών καρτών που ανήλθε στο 10,5%. Ο βαθμός ετοιμότητας των υπαλλήλων κρίνεται ικανοποιητικός, καθώς το 58,6% των υπαλλήλων επέδειξε υψηλή ετοιμότητα, ενώ το 41,4% κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα.

Οσον αφορά τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων με το νέο νόμισμα, οι περισσότερες εφοδιάστηκαν με ευρώ στις 27-28 Δεκεμβρίου (41%), ενώ οι μικρότερες στις αρχές Ιανουαρίου (59%).

Ο κ. Φώλιας προέβλεψε ότι μελλοντικά η ίδια η αγορά θα καταργήσει τα μικρά κέρματα ενός και δύο λεπτών.

Στον απόηχο της ανεπιτυχούς προσπάθειας συγχώνευσης Εθνικής και Alpha, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι με βιαστικές κινήσεις πήγαν να γίνουν πολύ σοβαρά πράγματα, κάνοντας λόγο για «περίεργες συμπτώσεις», όπως της ανακοίνωσης της συγχώνευσης, την επομένη μέρα της τοποθέτησης του νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Την κυβέρνηση, τέλος, κατηγόρησε ο κ. Φώλιας για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ολυμπιακή Αεροπορία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα