ECOFIN: Η οικονομική ανάκαμψη επί θύραις

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2002 19:04
UPD:21:17

Η γερμανική ύφεση, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και η ενοποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των «15», επί ισπανικής προεδρίας.

Η ανησυχία που υπάρχει για το γερμανικό δημόσιο έλλειμμα -το οποίο σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού πλησιάζει το οριακό 3% επί του ΑΕΠ- ή για τις πορτογαλικές δημόσιες δαπάνες δεν αποτυπώθηκε σε επίσημες δηλώσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών θέλησαν να δώσουν εικόνα ενότητας. «Η γενική αίσθηση είναι ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης ακολουθούν σωστή δημοσιονομική πολιτική αυτή τη στιγμή», είπε ο προεδρεύων του ECOFIN, ισπανός Ροντρίγκο Ράτο, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του έδωσε και μια νότα αισιοδοξίας, διαβεβαιώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι επί θύραις. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αδιαμφισβήτητα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους».

Το ECOFIN ενέκρινε τους προϋπολογισμούς έξι χωρών και άφησε τα δύο ακανθώδη ζητήματα της Γερμανίας και της Πορτογαλίας για τις προσεχείς εβδομάδες.

Η Επιτροπή είναι πιθανόν να εκδώσει προειδοποίηση για το γερμανικό έλλειμμα, κατά τον σχολιασμό του γερμανικού προϋπολογισμού, που αναμένεται στις 30 Ιανουαρίου.

Ενας από τους στόχους της ισπανικής προεδρίας είναι να πιέσει για την προώθηση του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας, η οποία έχει μείνει πίσω λόγω της γαλλικής πολιτικής με τις έντονες ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Ανεπίσημα έγινε γνωστό, ότι ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Λοράν Φαμπιούς, θα δεσμευτεί για την απορρύθμιση της γαλλικής αγοράς στη σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης τον Μάρτιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα