Αποφάσεις για τη φορολόγηση ναυτικών, πλοίων και απασχόληση συνταξιούχων ναυτικών

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2002 13:24

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ομάδα θεμάτων για την ελληνική ναυτιλία, μετά την ψήφιση στο σύνολό του, του νόμου για τις ναυτικές εταιρείες και τις συσκέψεις των υπουργών Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη και Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Ανωμερίτη, με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τις κλαδικές ενώσεις εφοπλιστών και εργαζομένων. Oπως ανακοινώθηκε σχετικά, οι διατάξεις αφορούν στη φορολόγηση ναυτικών, στη φορολόγηση πλοίων, και στην απασχόληση συνταξιούχων ναυτικών.

Αναλυτικά,

* Φορολόγηση ναυτικών

Αντικατάσταση του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αντικαθίσταται ως εξής:

«Επίσης ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού και το κατώτερο πλήρωμα από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) για τους αξιωματικούς και τρία τοις εκατό (3%) για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται στο ημερολογιακό έτους 2002 και επόμενα».

Στην παράγραφο 5 του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

«Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου εφαρμόζονται και για το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού».

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 59 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προστίθεται νέο προτελευταίο εδάφιο που έχει ως εξής:

«Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου εφαρμόζονται και για το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού».

Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 εφαρμόζονται για εισοδήματα που αποκτώνται από 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά.

* Φορολόγηση πλοίων.

Καθορίσθηκε μειωμένος συντελεστής φορολόγησης για τα ελληνικά πλοία στο -40% των ισχυόντων στο ν. 27/75. Η νέα φορολόγηση, η οποία προκύπτει οδηγεί σε tonnage tax ανταγωνιστικό ως προς τα ισχύοντα στις κοινοτικές σημαίες και ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις οι οποίες είχαν κατατεθεί. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα γίνει με την πάγια πρακτική των εγκριτικών πράξεων στα πλαίσια και των διατάξεων του άρθρου 107 του Συντάγματος (2000).

* Απασχόληση συνταξιούχων ναυτικών.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής του σχετικού άρθρου, το οποίο θα ισχύει πλέον ως εξής:

Οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 34 του π.δ. 913/1978 (Α 220) αντικαθίστανται ως ακολούθως:

4) α) Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 1, επιτρέπεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος ναυτικούς που δεν έχουν συμπληρώσει το πεντηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους να επαναλάβουν το ναυτικό επάγγελμα σε πλοία ανεξαρτήτως σημαίας με αναστολή της καταβολής της παρεχόμενης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Μετά τη συμπλήρωση του πεντηκοστού πέμπτου έτους επιτρέπεται ομοίως η επανάληψη του ναυτικού επαγγέλματος κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης, αλλά το ποσό αυτής ή του αθροίσματος των συντάξεων σε περίπτωση συρροής, που υπερβαίνει τα επτακόσια πενήντα ευρώ καταβάλλεται μειωμένο κατά εβδομήντα τοις εκατό. Στους παραπάνω συνταξιούχους χορηγούνται αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας ή ανανεώνονται τα κατεχόμενα. Η καταβολή των συντάξεων αυτών αναστέλλεται από τον επόμενο μήνα χορήγησης του αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας ή ανανέωσης του κατεχόμενου αποδεικτικού και διαρκεί για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο συνταξιούχος κατέχει το αποδεικτικό. Σε περίπτωση επανάληψης του ναυτικού επαγγέλματος σε θέσεις για τις οποίες δεν απαιτείται αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας η καταβολή των συντάξεων αυτών αναστέλλεται από τον επόμενο μήνα της ναυτολόγησης και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια αναστολής καταβολής των συντάξεων δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός μηνός.

β) Για τους πολύτεκνους συνταξιούχους ναυτικούς με ανήλικα τέκνα ή τέκνα που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους καθώς και τους συνταξιούχους ναυτικούς με τέκνα ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία με αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για την αναστολή ή τον περιορισμό καταβολής της σύνταξης της περιπτώσεως (α).

5) Η θαλάσσια υπηρεσία που αποκτάται σύμφωνα με τα παραπάνω, προσμετράται για τον επανυπολογισμό προς επαύξηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης καθώς και της εφάπαξ παροχής από τα Ταμεία Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού με την προϋπόθεση πλήρους καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση που η υπηρεσία αυτή κατά τον επανυπολογισμό μειώνει το συνταξιοδοτικό μισθό του τελευταίου 48μήνου υπολογίζεται μόνο για την αύξηση του ποσοστού των συντάξεων. Λαμβάνεται επίσης υπόψη σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την απόκτηση νέων αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας.

Με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται οι όροι, οι ειδικότερες προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την επανάληψη του ναυτικού επαγγέλματος, την αναστολή ή την επαναχορήγηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης και την απόκτηση νέων αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, ο χρόνος ισχύος και η διαδικασία επιστροφής των αποδεικτικών που ανανεώνονται ή που κατέχουν οι ναυτικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 34 του π.δ. 913/1978 όπως ισχύει.

Μιλώντας ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, τόνισε σχετικά με τα θέματα αυτά, όπως επαναδιατυπώθηκαν, ότι κλείνει ο κύκλος των φορολογικών παρεμβάσεων, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν επανεξετασθεί τα υπόλοιπα θέματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα