Ανέκαμψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο

Ωθηση από υψηλή τεχνολογία και αυτοκινητοβιομηχανίες
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2002 10:12
UPD:10:16

AΝΟΔΟ σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο μετά από τρεις κατά σειρά πτωτικές συνεδριάσεις. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ενώ συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις σε μετοχές μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Τα κέρδη, ωστόσο, περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης λόγω των πιέσεων στον κλάδο των τραπεζών.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 10.074,05 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,33%. Ο δείκτης Topix, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, ενισχύθηκε κατά 0,54% και διαμορφώθηκε στις 980,44 μονάδες.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας μετά τη σημαντική χθεσινή άνοδο του Nasdaq http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/24/192819.htm . Οι μετοχές των εταιρειών Advantest και Tokyo Electron, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών, σημείωσαν άνοδο πάνω από 4% πραγματοποιώντας πορεία ανάλογη με εκείνη ομοειδών αμερικανικών εταιρειών στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street.

H αμερικανική Novellus σημείωσε χθες εντυπωσιακή άνοδο κατά 9% μετά την ανακοίνωση ότι οι παραγγελίες προϊόντων της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2002 αναμένεται να ξεπεράσουν τις αρχικές προβλέψεις.

Η JP Morgan προέβη στην αναβάθμιση της μετοχής της παραπάνω εταιρείας καθώς και άλλων ομοειδών εταιρειών (μεταξύ των οποίων και η Applied Materials) επισημαίνοντας ότι τα χειρότερα για τον εν λόγω κλάδο ανήκουν στο παρελθόν.

Εντονο ήταν και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, ο οποίος ευνοείται από τη συνεχιζόμενη εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποxωρεί σταθερά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και βρίσκεται στα xαμηλότερα επίπεδα της τριετίας έναντι του δολαρίου, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του Aμερικανού υπουργού Oικονομικών, Πολ O' Nιλ, στο θέμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας δολαρίου/γιεν αφήνουν ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω εξασθένηση του ιαπωνικού νομίσματος. Παράλληλα, διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η ιαπωνική κυβέρνηση επιδιώκει την αποδυνάμωση του εγχώριου νομίσματος ως μέσου για την τόνωση των εξαγωγών και την καταπολέμηση του φαινομένου του αποπληθωρισμού στη xώρα.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν σήμερα οι μετοχές των εταιρειών: Μazda (6,25%), Toyota (3,80%) και Nissan (3,59%).

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο χρηματοοικονομικός κλάδος, ο οποίος δεν αναμένεται να ανακάμψει, προτού διευθετηθεί το πρόβλημα επισφαλών τραπεζικών δανείων.

Η μετοχή της Mizuho Holdings σημείωσε σημαντική πτώση (3,42%), για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση. Μεγαλύτερες απώλειες (3,77%) κατέγραψε η μετοχή της UFJ Holdings, η οποία έχει χορηγήσει δάνεια στην προβληματική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Daiei.

Παρά την άνοδο των βασικών δεικτών στη σημερινή συνεδρίαση του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη συνέχεια, καθώς «η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται, τα κέρδη των εταιρειών συρρικνώνονται, ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση των επιτοκίων», όπως δήλωσε στο Reuters ο Μasaaki Higashida, στέλεχος της Nomura Securities.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ιδιωτικής ερευνητικής εταιρείας, ο αριθμός των ιαπωνικών επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση στο 2001 ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/22/192245.htm , ενώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας κατά το περυσινό έτος μειώθηκε κατά 38%, στα 6,6 τρισ. γιεν που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.

Ο Αμερικανός υπουργός Oικονομικών, Πολ O' Nιλ, σε ομιλία του στην ιαπωνική Eθνική Λέσxη Tύπου τόνισε ότι η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας προϋποθέτει «αποφασιστικές ενέργειες» http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/24/192796.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα