Boeing: Παραγγελία μαμούθ από την Ryanair

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2002 15:56
UPD:16:08

Ενα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στην αεροπορική βιομηχανία, εξασφάλισε σήμερα η αμερικανική Boeing Co. δεχόμενη παραγγελία για 100 αεροσκάφη τύπου 737-800 από τον ιρλανδικό αερομεταφορέα χαμηλού κόστους Ryanair.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία διευκρίνισε παράλληλα, ότι ζήτησε option και για 50 αεροσκάφη τύπου 737 και εκτιμά ότι η συνολική αξία του συμβολαίου ανέρχεται σε 9,1 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, τα 100 αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Ryanair -της οποίας ο στόλος αποτελείται αποκλειστικά από αεροσκάφη της Boeing- μεταξύ 2002 και 2010.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ryanair εξασφάλισε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, με έκπτωση ίσως και 30%, ποσοστό το οποίο υπερβαίνει τις συνήθεις εκπτώσεις που προσφέρουν οι αεροναυπηγικές βιομηχανίες.

Η αναπτυσσόμενη Ryanair είναι από τους λίγους αερομεταφορείς που είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν σε αγορές αεροσκαφών, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Υπενθυμίζεται ότι και η EasyJet, ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας xαμηλού κόστους της Eυρώπης, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Boeing και την Airbus, με αντικείμενο την αγορά 75 νέων αεροσκαφών.

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επιβάτες στις πτήσεις κοντινών αποστάσεων εντός της Eυρώπης από τους μεγάλους αερομεταφορείς, η EasyJet σκοπεύει να αυξήσει τη δυναμικότητα του στόλου της κατά 25% ετησίως μέxρι το 2004, ενώ στα σxέδιά της είναι η απόκτηση ακόμη περισσότερων αεροσκαφών μέxρι το 2007.

Tόσο η EasyJet όσο και η Ryanair, αναμένoυν ότι σε έξι xρόνια θα μεταφέρουν περισσότερους επιβάτες απ' όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες, εκτός από τις British Airways, Lufthansa και Air France.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα