Νέα άνοδος στις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2002 19:08
UPD:25/01/2002 10:54

ΕΝΤΟΝΟ ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα της Nokia και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας ο κ. Γκρίνσπαν δήλωσε ότι «ορισμένες από τις δυνάμεις που συγκρατούσαν την οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους έχουν αρχίσει να εξασθενίζουν και η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται».

Ωστόσο, η αισιοδοξία μετριάστηκε προς το τέλος των συνεδριάσεων μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τους επενδυτές η εταιρεία Energis σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα. Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας έχασε περισσότερο από το μισό της αξίας της.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.233,1 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,01%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.508,07 μονάδες με κέρδη 1,29% και ο DJ Stoxx 50 στις 3.624,56 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,51%.

Περίπου δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης στην αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,49% και βρίσκεται στις 5.188,55 μονάδες.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μετά τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα της Nokia. H φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο του 2001 διαμορφώθηκαν στα 0,24 ευρώ ανά μετοχή σημειώνοντας πτώση 4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2000, ενώ οι προβλέψεις της διοίκησης έκαναν λόγο για κέρδη 0,18 ευρώ έως 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Η μετοχή της Nokia ενισχύθηκε κατά 10,04%. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Alcatel (5,39%) και Εricsson (3,99%). H τελευταία θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η σουηδική εταιρεία στο τέταρτο τρίμηνο του 2001 εμφάνισε προ φόρων ζημίες 3 δισ. κορονών (3 δισ. ευρώ).

Αξιόλογα κέρδη αποκόμισαν και οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας με πρωταγωνιστή τον τίτλο της ARM Holdings (10,07%). Mεγάλη άνοδο σημείωσε, επίσης, η μετοχή της Stmicroelectronics (5,50%), ενώ η μετοχή της γερμανικής Infineon ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 3,59%.

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης. Σημαντική άνοδο (2,96%) σημείωσε η μετοχή της Vivendi Universal μετά από θετικές εκτιμήσεις της Merrill Lynch για τη γαλλική εταιρεία.Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της βρετανικής Pearson μετά από σύσταση που απηύθυνε στους επενδυτές η ABN Amro Holding NV να αυξήσουν τις θέσεις τους στη μετοχή της παραπάνω εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα