Υποτονικό το κλίμα στη Wall Street

Πιέσεις στην υψηλή τεχνολογία
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2002 17:47
UPD:17:59

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ είναι σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο ενθουσιασμός που προκάλεσαν τα χθεσινά αποτελέσματα της Nokia και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του Αλαν Γκρίνσπαν για την πορεία της οικονομίας έχει μετριαστεί μετά από μία σειρά απογοητευτικών εταιρικών ανακοινώσεων.

Αυτή την ώρα, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,26% και βρίσκεται στις 9.821,12 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,54% και έχει διαμορφωθεί στις 1.932 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες (6,84%) καταγράφει η μετοχή της JDS Uniphase. H καναδική εταιρεία λίγη ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street ανακοίνωσε ζημίες μεγαλύτερες από τις προβλέψεις των αναλυτών στο τέταρτο τρίμηνο του 2001.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Qualcomm Inc, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική της πρόβλεψη για τα έσοδά της στη χρήση που λήγει το Σεπτέμβριο.

Σημαντική πτώση (9,91%) σημειώνει και η μετοχή της Gateway μετά τη σημερινή προειδοποίηση της διοίκησης ότι η εταιρεία θα εμφανίσει ζημίες στα επόμενα τρίμηνα. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία θα προβεί σε νέες απολύσεις καθώς και στο κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων της. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2001, ωστόσο, τα κέρδη της Gateway ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Μεγάλες απώλειες (5,97%) καταγράφει και η μετοχή της Ericsson. H σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ζημίες μεγαλύτερες από τις προβλέψεις των αναλυτών στο χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2001.

Aντιθέτως, άνοδο σημειώνει η μετοχή της βιομηχανίας αμυντικού εξοπλισμού Lockheed Martin. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία εμφάνισε ζημία 1,51 δισ. δολ. στο τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους, η διοίκηση προέβη στην εκτίμηση ότι στο σύνολο της χρήσης τα κέρδη της εταιρείας ανά μετοχή θα κυμανθούν μεταξύ 2,45 δολ. και 2,50 δολ.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν το Δεκέμβριο κατά 0,8%, περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών, ενώ την Τρίτη ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board και οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της FOMC, της 12μελούς επιτροπής που είναι αρμόδια για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. H συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, οπότε και θα ανακοινωθεί η απόφαση της επιτροπής για το ύψος των επιτοκίων (στις 21:15' ώρα Ελλάδος).

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Αλαν Γκρίνσπαν http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/25/193096.htm , οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα