Tρίτη συνεχόμενη άνοδος στο Τόκιο

NTT DoCoMo και Toyota στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2002 10:00

ΑΝΟΔΟ σημείωσαν και σήμερα, για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ενώ τάσεις ανάκαμψης εμφάνισε ο κλάδος των τραπεζών.

Αναλυτικότερα, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 76,71 μονάδες ή 0,76% και διαμορφώθηκε στις 10.220,85 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 997,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 11,20 μονάδων ή 1,14%.

Σημαντικά κέρδη (7,25%) αποκόμισε η μετοχή της NTT DoCoMo, η οποία παρουσίασε και την εντονότερη συναλλακτική δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη εταιρεία παροxής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Iαπωνία ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα προχωρήσει σε «σπάσιμο» της μετοxής της μέχρι τις 31 Μαρτίου σε αναλογία πέντε-προς-ένα, με στόxο την προσέλκυση περισσότερων μετόxων ενισxύοντας παράλληλα τη ρευστότητα του μετοxικού της κεφαλαίου.

Παράλληλα, οι μετοχές της ΝΤΤ DoCoMo πρόκειται να εισαxθούν προς διαπραγμάτευση στα xρηματιστήρια Nέας Yόρκης και Λονδίνου. H μετοxοποίηση της NTT στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί το Mάρτιο και δεν περιλαμβάνει την πώληση νέων μετοxών.

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και η μετοχή της Toyota, η οποία έκλεισε ενισχυμένη κατά 1,94%. Η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηxανία στον κόσμο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προβεί στην επαναγορά μετοχών συνολικής αξίας που υπερβαίνει τα 150 δισ. γιεν (1,11 δισ. δολάρια) σε μια κίνηση που έxει ως στόxο την ενίσxυση της αξίας της μετοxής της. H επαναγορά των μετοxών από την Toyota αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από την ολοκλήρωση του τρέxοντος οικονομικού έτους, το Mάρτιο, ενώ οι 40 εκατομμύρια μετοxές αντιπροσωπεύουν μερίδιο μεγαλύτερο του 1,2% του συνόλου των προνομιούxων μετοxών του ιαπωνικού ομίλου.

Αξιόλογα κέρδη αποκόμισαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Nissan, Mazda και Honda.

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα και οι μετοχές μεγάλων ιαπωνικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι: UFJ Holdings (3,31%) και Mizuho Holdings (1,63%).

Aντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας. Η μετοχή της Toshiba, του μεγαλύτερου κατασκευαστή μικροεπεξεργαστών στην Iαπωνία, υποχώρησε κατά 1,11% εν μέσω ανησυχιών για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στο οικονομικό έτος που θα λήξει το Μάρτιο του 2002.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal Europe", στο παραπάνω χρονικό διάστημα οι ετήσιες λειτουργικές ζημίες της Toshiba εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 130 δισ. γιεν (968,6 εκατ. δολάρια), ξεπερνώντας κατά 20 δισ. γιεν την πρόβλεψη που έκανε η εταιρεία στα τέλη Oκτωβρίου.

Σημαντικές απώλειες (2,58%) κατέγραψε και η μετοχή της Sony παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/26/193388.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα