ΕΤΒΑ : Η ανακοίνωσή της για την ΕΤΒΑ Finance

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2002 13:11
UPD:17:50

Θύμα οργανωμένης σπείρας απατεώνων, διαπίστωσε στις 25 Ιανουαρίου η διοίκηση της ETBAbank ότι έχει πέσει η μη εισηγμένη στο ΧΑΑ θυγατρική εταιρεία της, ΕΤΒΑ Finance.

Η σπείρα, με παράνομες μεθόδους υπεξαιρούσε τα διαθέσιμα της ΕΤΒΑ Finance, τοποθετώντας τα δήθεν με ανταγωνιστικό επιτόκιο σε ελληνική τρράπεζα, ενώ στην πραγματικότητα τα χρήματα κατατίθεντο σε λογαριασμούς των απατεώνων.

Αμέσως ειδοποιήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και λήφθηκαν τα παρακάτω άμεσα μέτρα :

* Με εντολή του υπουργού κ. Χριστοδουλάκη, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ εγκαταστάθηκε στα γραφεία της ETBA Finance όπως και στα γραφεία χρηματιστηριακής εταιρείας για τον πλήρη έλεγχο και την καταγραφή της παράνομης διακίνησης των χρημάτων.

* Για την διευκόλυνση των ερευνών ετέθησαν, με απόφαση της διοίκησης της ΕΤΒΑbank, σε άμεση διαθεσιμότητα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και τρία ακόμη στελέχη αυτής.

* Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΧΑΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η ζημιά που υπέστη η εταιρία εκτιμάται περί τα 10 δισ. δρχ. αλλά το ακριβές της μέγεθος θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του ΣΔΟΕ, ενώ δεν αποκλείεται μείωση της ζημιάς εάν ευρεθούν υπόλοιπα στους λογαριασμούς των καταχραστών.

Το παραπάνω λυπηρό και απαράδεκτο γεγονός δεν επηρεάζει την οικονομική ευρωστία της ΕΤΒΑbank, τα ίδια κεφάλαια της οποίας υπερβαίνουν τα 300 δισ. δρχ. Επίσης, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, δεδομένου ότι η τελική ζημιά θα συμψηφισθεί με το τίμημα που θα λάβει το Δημόσιο για την μεταβίβαση των μετοχών του στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία θα συντελεστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αγοράς των Ελληνικών Ναυπηγείων από την Γερμανική Κοινοπραξία HDW-FERROSTΑAL.

Υπενθυμίζεται ότι, η μεταβίβαση των μετοχών των Ναυπηγείων θα υπογραφεί ευθύς ως ληφθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η έγκριση αυτή εκτιμάται ότι θα δοθεί μετά πάροδο μηνός περίπου από σήμερα, οπότε και θα μεταβιβασθεί η κυριότητα του Ναυπηγείου στον Ομιλο των Γερμανικών εταιρειών. Τέλος, θεωρείται χρήσιμο να επισημανθεί ότι η Τράπεζα αναλαμβάνει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας ΕΤΒΑ Finance, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που τους ανήκουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα