Νέες αποκαλύψεις για την Tyco επιβαρύνουν το κλίμα στη W.S.

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2002 15:52
UPD:16:03

Πτωτικές τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, κατά το σημερινό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Πιέσεις ενδέχεται να δεχθεί ο κλάδος της πληροφορικής μετά τη δήλωση του προέδρου της Μicrosoft, Μπιλ Γκέιτς, ότι δεν αναμένει θεαματική βελτίωση της οικονομίας και των αποτελεσμάτων των εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού κατά το 2002.

«Ο Μπιλ Γκέιτς έχει απόλυτο δίκιο. Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για τις μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε στο "Bloomberg" ο Τόνι Ρόμπινσον, στέλεχος της Attica Asset Management. Η μετοχή της Microsoft στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,10%.

Παράλληλα, πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στις επιχειρήσεις μετά την κατάρρευση της Enron σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για «λογιστικά μαγειρέματα» και άλλων εταιρειών.

Σύμφωνα με τις αρχές που ερευνούν την υπόθεση της Enron, τα διευθυντικά στελέχη του ενεργειακού κολοσσού σε συνεργασία με άλλες εταιρείες είχαν επινοήσει έναν πολύπλοκο μηχανισμό προκειμένου να διογκώσουν τεxνητά τα κέρδη της εταιρείας σε περίπου ένα δισ. δολ. http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/04/195202.htm .

Νέες ανησυχίες προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", σύμφωνα με το οποίο η προβληματική εταιρεία Tyco International κατά την τελευταία τριετία ξόδεψε περίπου οκτώ δισ. δολ. για περισσότερες από 700 εξαγορές που δεν ανακοινώθηκαν στο επενδυτικό κοινό. Η μετοχή της εν λόγω εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,90%.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 0,13% και έκλεισε στις 9.907,26 μονάδες, ο Nasdaq στις 1.911 μονάδες μειωμένος κατά 1,18% και ο S&P 500 στις 1.122,2 μονάδες με πτώση 0,71%. Κατά τον πρώτο μήνα του 2002, ο Dow Jones υποxώρησε κατά 1,1%, ο Nasdaq απώλεσε 2% και ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 2,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα