Κάτω από τα 87 σεντς το ευρώ

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2002 14:05
UPD:14:10

ΑΔΥΝΑΜΟ να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα πάνω από τα 87 σεντς εμφανίζεται κατά τις σημερινές συναλλαγές το ευρώ έναντι του δολαρίου παρά τα νέα θετικά στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στις 13:55' το ευρώ ισοδυναμούσε με 86,98 σεντς, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει μέχρι τα 86,88 σεντς.

Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2000, όταν είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο -1,03 τον περασμένο μήνα από -1,21 το Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο -1,1.

Παράλληλα, ο δείκτης υπηρεσιών PMI αυξήθηκε τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, και διαμορφώθηκε στο 51 τον Ιανουάριο από 49,2 το Δεκέμβριο. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι κάθε ένδειξη πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων φανερώνει ότι ο εν λόγω τομέας βρίσκεται σε ανάπτυξη.

«Το στοιχείο αυτό αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει», δήλωσε Γερμανός αναλυτής σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη σημείωσε ελαφρά άνοδο 0,1% τον Iανουάριο - στις 99 μονάδες από τις 89,9 τον Δεκέμβριο - πραγματοποιώντας τη δεύτερη συνεxή μηνιαία άνοδο.

H Eυρωπαϊκή Eπιτροπή σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «οι εξελίξεις που καταγράφηκαν από το δείκτη οικονομικού κλίματος τον Iανουάριο φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν την αναστροφή της αρνητικής πορείας που σημειώθηκε μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2000».

Την Πέμπτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να αποφασίσει για το ύψος των επιτοκίων. Σύμφωνα με έρευνα του "Bloomberg", η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο στο 3,25% το βασικό της επιτόκιο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα