Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2002 18:49
UPD:18:51

Μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις του 2002 ήταν η σημερινή στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, ενώ σχεδόν όλοι οι επιμέρους κλάδοι δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.

Το κλίμα ήταν αρνητικό από την έναρξη των συναλλαγών, ενώ οι απώλειες διευρύνθηκαν μετά τη νέα υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/05/195689.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.093,4 μονάδες μειωμένος κατά 1,43%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.307,75 μονάδες με πτώση 2,04% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.483,6 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,02%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,48% και βρίσκεται στις 4.910 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών από το τρίπτυχο ΤΜΤ (τηλεπικοινωνίες, μέσα ενημέρωσης, τεχνολογία) μετά από μία σειρά απογοητευτικών εταιρικών ανακοινώσεων.

Ο βρετανικός δισκογραφικός όμιλος EMI ανακοίνωσε σήμερα ότι τα προ φόρων κέρδη της στην περυσινή χρήση θα είναι κατώτερα των αρχικών προβλέψεων με αποτέλεσμα η μετοχή του να υποχωρήσει κατά 6,44%.

Μεγαλύτερες απώλειες (7,04%) κατέγραψε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας Bookham Technology, η οποία ανακοίνωσε ότι κατά την περυσινή χρήση εμφάνισε ζημία 50 εκατ. λιρών.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι μετοχές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Οι απώλειες διευρύνθηκαν μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Ciena ότι στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο θα εμφανίσει ζημία 19 με 22 σεντς ανά μετοχή έναντι ζημίας 11 σεντς ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι μετοχές των εταιρειών Nokia και Alcatel υποχώρησαν κατά 6,18% και 5,21% αντιστοίχως.

Απώλειες κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου υποχωρεί κατά 36 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 19,45 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών BP και Shell σημείωσαν πτώση άνω του 2%.

Κατακόρυφη πτώση (19,26%) σημείωσε για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση η μετοχή της ιρλανδικής φαρμακοβιομηχανίας Elan στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι τα κέρδη της εταιρείας κατά την τρέχουσα χρήση θα είναι κατώτερα των προβλέψεων.

Τέλος, η μετοχή της mm02 υποχώρησε κατά 3,01%. Η βρετανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, η οποία αποσχίστηκε από την British Telecom, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην περικοπή 1.900 θέσεων εργασίας στη Βρετανία και τη Γερμανία αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση 70 εκατ. λιρών ετησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα