Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις».
Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση διεθνών λογιστικών προτύπων (Δ.Λ.Π.), τα οποία πρέπει να αφορούν τον ισολογισμό, την κατάσταση των αποτελεσμάτων, την κατάσταση μεταβολών των ιδίων κεφαλαίων και την κατάσταση ταμειακών ροών και σημειώσεις επί των οικονομικών καταστάσεων, υποχρεωτικά για τις ανώνυμες εταιρείες, των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, αλλά προαιρετικά για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή ανωνύμου εταιρείας και επιλέγουν τους τακτικούς κατά νόμο ελεγκτές τους απο το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών.
Η εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων αφορά τις οικονομικές καταστάσεις, ετήσιες ή περιοδικές, που καταρτίζονται κατά τις διαχειριστικές χρήσεις, οι οποίες λήγουν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2002. Οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν υποχρεωτικά ή προαιρετικά τα ΔΛΠ δύνανται να σχηματίζουν αφορολόγητο αποθεματικό ισόποσο του «κόστους» προσαρμογής στα πρότυπα αυτά κατά τη χρήση της πρώτης εφαρμογής τους.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με τη διαφάνεια των χρηματοοικονομικών σχέσεων μεταξύ του κράτους και των δημοσίων επιχειρήσεων, ρυθμίζει θέματα σχετικά με την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ), τροποποιεί τις συγκριτικές διατάξεις του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας και ρυθμίζει θέματα σχετικά με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
Κίνητρα για τη συγχώνευση επιχειρήσεων
Το σχέδιο νόμου αναφέρεται επίσης στα κίνητρα για τη συγχώνευση επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το άρθρο 9 προβλέπει τη μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες για την πρώτη διαχειριστική χρήση και πέντε ποσοστιαίες μονάδες για τη δεύτερη διαχειριστική χρήση του συντελεστή φορολογίας των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ημεδαπών ΑΕ, οι οποίες θα προέλθουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2004 από τη συγχώνευση άλλων εταιρειών.
Επίσης προβλέπεται η μείωση κατά 10 και κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολογίας με τις ίδιες προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν για τις ανώνυμες εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών, οι οποίες απορροφούν μία ή περισσότερες ΑΕ, εισηγμένες ή μη στο ΧΑΑ.
Εξάλλου, με την παράγραφο 3 του άρθρου 9 που αναφέρεται στα κίνητρα συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, προβλέπεται ότι προερχόμενη από το μετασχηματισμό ανώνυμη εταιρεία θα έχει μειωμένο συντελεστή φορολογίας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, για τους δύο πρώτους μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού ισολογισμούς, εφόσον οι (μετασχηματιζόμενες) επιχειρήσεις έχουν καταστεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1996 συνδεδεμένες με την έννοια του νόμου 2190/1920.
Οι ανωτέρω μειώσεις συντελεστών φορολογίας εισοδήματος ισχύουν και για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΣΟ) που απορροφούν άλλες συνεταιριστικές ή προέρχονται απο τη συγχώνευσή τους. Επίσης, ισχύουν και για συνεταιριστικές εταιρείες, εφόσον η συνιστώμενη νέα συνεταιριστική εταιρεία έχει τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας.
Το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου αφορά την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας. Οπως αναφέρεται, προβλέπεται η αφαίρεση από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, των δαπανών εκείνων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που πραγματοποιούνται στην ίδια (λογιστική) χρήση, παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές θα έχουν ήδη αφαιρεθεί από τα ακαθάριστα έσοδα.
Η ρύθμιση αυτή, η οποία αφορά δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από τώρα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2004 αποβλέπει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για την παραγωγή νέων προϊόντων ή τη βελτίωση αυτών που έχουν ήδη παραχθεί.
Το άρθρο 12 αφορά την εγκατάσταση των αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιρειών στην Ελλάδα. Οπως είναι γνωστό το καθεστώς του νόμου 89/67 που αφορά τις αλλοδαπές εμποροβιομηχανικές εταιρείες, προβλέπει την παροχή διαφόρων ευεργετημάτων. Τα ευεργετήματα αυτά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντίκεινται στον Κώδικα Δεοντολογίας και με το σχέδιο νόμου καταργούνται οριστικά από την 1η Ιανουαρίου 2006 οι δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές και διευκολύνσεις του ανωτέρου νομοθετήματος (89/67).