Ανοδικές τάσεις στη Wall Street

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2002 18:09
UPD:18:13

Μικρή άνοδο σημειώνουν αυτή την ώρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ. Ο Dow Jones έχει διαμορφωθεί στις 9.802,23 μονάδες αυξημένος κατά 0,60%, ο Nasdaq στις 1.824 μονάδες με κέρδη 0,34% και ο S&P 500 στις 1.101 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,06%.

Αξιόλογα κέρδη (2,27%) καταγράφει η μετοχή της εταιρείας μεταφορών FedEx μετά τη σημερινή ανακοίνωση ότι τα κέρδη της ανά μετοχή στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο ενδέχεται να ξεπεράσουν τόσο τις δικές της εκτιμήσεις όσο και εκείνες των αναλυτών. Ανάλογη άνοδο σημειώνει και η μετοχή της United Technologies, η οποία επανέλαβε σήμερα ότι τα κέρδη της ανά μετοχή στο τρέχον έτος θα διαμορφωθούν σε 4,32 δολάρια.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα διατήρησης του θετικού κλίματος που επικρατεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από την Παρασκευή.

«Oποιαδήποτε θετικά οικονομικά ή εταιρικά αποτελέσματα επισκιάζονται από τις λογιστικές παρατυπίες. Eάν πρόκειται να υπάρξει μία ανάκαμψη στην αγορά, τα οφέλη της δεν θα γίνουν ορατά, εάν πρώτα δεν απομακρυνθούν αυτές οι ανησυxίες», δήλωσε αναλυτής της CIBC World Markets.

Η αρχή έγινε με την κατάρρευση της Enron. Μετά προέκυψε η είδηση ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνά τα λογιστικά βιβλία της Global Crossing, της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης δικτύων οπτικών ινών η οποία έχει καταθέσει αίτηση για να τεθεί υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Για την παραπάνω υπόθεση εκλήθη σήμερα να καταθέσει στοιχεία και η Qwest Comminucations.

Παράλληλα, υπάρχουν υπόνοιες για την ύπαρξη λογιστικών ατασθαλιών σε λογιστικά βιβλία πολλών άλλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Tyco Ιnternational, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να κάνουν λόγο για κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις επενδυτών-επιχειρήσεων.

«O κόσμος πλέον δεν πιστεύει τις προβλέψεις κερδοφορίας, ούτε τα ανακοινωθέντα κέρδη. Oλοι κοιτούν προς τις HΠA και αναρωτιούνται ποιος είναι επόμενος» δήλωσε ο Poλφ Eλγκετί, αναλυτής στην Commerzbank.

«Δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο γεγονός», δήλωσε στη "Wall Street Journal" ο Pέι Nτάλιο, πρόεδρος της Bridgewater Associates. «Πρόκειται για κάτι που θα επεκταθεί. Πολλές ακόμα ιστορίες θα βγουν στην επιφάνεια».

Από την άλλη πλευρά, πολλοί αναλυτές θεωρούν υπερβολικό το θόρυβο που έχει ξεσπάσει και ευελπιστούν ότι δεν πρόκειται να επεκταθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η καθησυχαστική ανακοίνωση της Oμάδας των Eπτά περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικών xωρών (G7) http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/11/196622.htm και οι συνεχιζόμενες ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/11/196602.htm θα συμβάλουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα