Ecofin: Διασώθηκαν και η Γερμανία και το Σύμφωνο Σταθερότητας

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2002 17:00
UPD:20:22

Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των 15 χωρών - μελών της Ε.Ε. για τα δημόσια ελλείμματα, αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Πορτογαλίας ότι θα ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους ως το 2004.

Κατ' αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν οι «15» να προχωρήσουν στην έκδοση «έγκαιρης προειδοποίησης» κατά της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα διασώζουν την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η απόφαση της ολομέλειας του Ecofin αποτελεί συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες από το Eurogroup των 12 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία δεσμεύτηκαν να κρατήσουν το δημόσιο έλλειμμά τους στο όριο του 3% επί του ΑΕΠ που ορίζεται ως το ανώτατο επιτρεπτό από το Σύμφωνο Σταθερότητας, και να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους ως το 2004.

Η συμφωνία επήλθε μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις καθώς, αφενός η Επιτροπή έπρεπε να διαφυλάξει την αξιοπιστία του Συμφώνου, αφετέρου ελήφθη υπόψιν ο παράγοντας πολιτικό κόστος για τη Γερμανία, που αντιμετωπίζει εφέτος εκλογική αναμέτρηση, σε περιβάλλον ύφεσης και αυξημένης ανεργίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα