Συμφωνία ΥΕΝ - Ελληνικού Νηογνώμονα

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2002 19:26

Υπεγράφη σήμερα από τον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος Ανδρέα Συρίγο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Νηογνώμονα Κωνσταντίνο Χίου, η νέα διμερής συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) και του Ελληνικού Νηογνώμονα, που ρυθμίζει τα θέματα εξουσιοδότησης του αναγνωρισμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οργανισμού προκειμένου να επιθεωρεί και να πιστοποιεί για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, τα ελληνικά εμπορικά πλοία και τις διαχειρίστριες εταιρείες τους. Συγκεκριμένα, παρέχεται στον νηογνώμονα η δυνατότητα, εκ παραλλήλου προς τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων, να επιθεωρεί και να εκδίδει πιστοποιητικά ασφαλείας για επιβατηγά πλοία μέχρι 1500 κ.ο.χ. και ταχύπλοα/δυναμικώς υποστηριζόμενα επιβατηγά και φορτηγά ανεξαρτήτως χωρητικότητας.

Παράλληλα, διευρύνεται η παραδοσιακή δυνατότητα πιστοποίησης φορτηγών πλοίων, ώστε να συμπεριλάβει και τα συμβατικά φορτηγά πλοία μέχρι 500 κ.ο.χ.

Επιπλέον, ο νηογνώμονας μπορεί να προβαίνει στην καταμέτρηση της χωρητικότητας των πλοίων σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς και να εφαρμόζει τους κανονισμούς ενδιαίτησης επιβατών στα συμβατικά επιβατηγά πλοία μέχρι 1500 κ.ο.χ. καθώς και τα ταχύπλοα/δυναμικώς υποστηριζόμενα σκάφη, ενώ δύναται να διενεργεί επιθεωρήσεις συνεργείων πνευστών σωσιβίων σχεδίων και ναυτικού τύπου συστημάτων εγκατάλειψης πλοίων.

Τέλος, εξουσιοδοτείται για τις ως άνω κατηγορίες επιβατηγών, να διενεργεί για λογαριασμό της Αρχής τους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις συμφωνά με τον ISM Code και να εκδίδει πιστοποιητικά ασφαλούς διαχείρισης (SMC) και έγγραφα συμμόρφωσης (DOC) για τα ως άνω Ε/Γ πλοία και τις διαχειρίστριες εταιρείες τους.

Παρόμοια δυνατότητα παρέχεται επίσης στον οργανισμό για έκδοση εγγράφων συμμόρφωσης (DOC) και πιστοποιητικών ασφαλούς διαχείρισης (SMC) στις εταιρείες που διαχειρίζονται φορτηγά πλοία διεθνών πλόων, ένα των οποίων φέρει την ελληνική σημαία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα