TVX Gold: Eγκριση επέκτασης μεταλλευτικής δραστηριότητας

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2002 16:11
UPD:17:00

Το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε την έγκριση της τεχνικής μελέτης επέκτασης της εκμετάλλευσης του μεταλλείου «Μαύρων Πετρών» της καναδικής εταιρείας TVX Gold, στην Στρατονίκη Χαλκιδικής. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης.

Σημειώνεται ότι της έγκρισης των ενεργειών της TVX Gold προηγήθηκε η συστηματική ανάλυση της γνωμοδότησης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που αναφέρεται στον τρόπο εκμετάλλευσης που χρησιμοποιεί η εταιρεία στην περιοχή «Μαύρων Πετρών».

Η εγκριτική απόφαση αναφέρεται στην τήρηση ειδικών όρων, οι οποίοι προβλέπουν:

1. Τη συμπλήρωση του δικτύου σταθμών μέτρησης σε διάφορα σημεία του οικισμού Στρατονίκης για τον έλεγχο και την παρακολούθηση μετακίνησης εδαφών. Για το σκοπό αυτό θα υποβληθεί μέσα σε ένα μήνα ειδική μελέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου

2. Την απαγόρευση των ανατινάξεων σε ώρες κοινής ησυχίας

3. Τον προσδιορισμό ποσότητας εκρηκτικής ύλης, χρόνων επιβράδυνσης και ταχύτητας δονήσεως, σε τιμές πολύ αυστηρότερες από τις προβλεπόμενες τόσο από τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ) όσο και από τους αντίστοιχους διεθνείς κανονισμούς

4. Την εγκατάσταση μέσα σε τέσσερις μήνες δονησιογράφου συνεχούς καταγραφής, στον οικισμό Στρατονίκης για τον έλεγχο των δονήσεων. Μέχρι τότε θα διενεργούνται μετρήσεις από ειδικό εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος θα εγκατασταθεί στον οικισμό εντός 15 ημερών.

5. Την εκπόνηση λεπτομερούς υδρογεωλογικής μελέτης που θα αναφέρεται στην εξέλιξη της υπόγειας υδροφορίας κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της εκμετάλλευσης, τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για τη μείωση των επιπτώσεων στα υπόγεια ύδατα και τη μελέτη εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής χωροχρονικά σε νερό

6. Τη συνομολόγηση –εντός μηνός- με αναγνωρισμένη αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρεία σύμβασης ασφαλιστικής κάλυψης των κατοικιών και κτισμάτων της περιοχής του οικισμού Στρατονίκης.

Εξάλλου, με τροποποιητική απόφαση του ΚΜΛΕ που υπέγραψε ο υφυπουργός Αλέξανδρος Καλαφάτης, προβλέπεται η δυνατότητα συγκρότησης γνωμοδοτικής επιτροπής από μηχανικούς της επιθεώρησης Μεταλλείων, ειδικούς επιστήμονες, εκπροσώπους των αρμόδιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργαζομένων και εργοδοτών καθώς και της τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Η επιτροπή αυτή θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τις συνθήκες λειτουργίας των μεταλλευτικών έργων και την τήρηση των σχετικών όρων που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο και την εγκριτική απόφαση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα