Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2002 10:59
UPD:17:42

Απώλειες καταγράφουν κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη μετά την υποχώρηση των αμερικανικών χρηματιστηρίων στη συνεδρίαση της Παρασκευής http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/16/197991.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.169,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,25%. Ανάλογη πτώση σημειώνει στο Παρίσι και ο δείκτης CAC 40, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στις 4.325,71 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,55% και βρίσκεται στις 4.352,71 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον στα αποθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/16/198012.htm αλλά και στις έντονες ανησυχίες για την αξιοπιστία των λογιστικών μεθόδων που ακολουθούν πολλές εταιρείες.

Στον κατάλογο των εταιρειών για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες περί λογιστικών ατασθαλιών προστέθηκε την Παρασκευή και η ΙΒΜ. Ο κολοσσός του κλάδου των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν διευκρίνισε ότι έσοδα 300 εκατομμυρίων δολαρίων προήρχοντο από την πώληση μιας θυγατρικής του, οπτικών ινών. Ωστόσο, ήταν αυτά τα 300 εκατομμύρια που συνέτειναν στην επίτευξη του στόχου της κερδοφορίας για το τέταρτο τρίμηνο.

«Τα λογιστικά σκάνδαλα και η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά τη σημερινή συνεδρίαση», δήλωσε βρετανός αναλυτής σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, με εξαίρεση τον τίτλο της Deutsche Telekom, ο οποίος ενισχύεται κατά 1,27%.

Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει σήμερα κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας του Προέδρου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα