Mε αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2002 19:10
UPD:19:13

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Aναλυτές απέδωσαν το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον στα αποθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/16/198012.htm τα οποία δημιούργησαν έντονο προβληματισμό ως προς την ισχύ της αναμενόμενης ανάκαμψης.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, η ισχύς της όμως παραμένει αβέβαιη», δήλωσε ο Μπρους Στέινμπεργκ, οικονομολόγος της Merrill Lynch.

Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες για την εγκυρότητα των λογιστικών μεθόδων που ακολουθούν πολλές εταιρείες. Στον κατάλογο των εταιρειών για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες περί λογιστικών ατασθαλιών προστέθηκε την Παρασκευή και η ΙΒΜ. Ο κολοσσός του κλάδου των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν διευκρίνισε ότι έσοδα 300 εκατομμυρίων δολαρίων προήρχοντο από την πώληση μιας θυγατρικής του, οπτικών ινών. Ωστόσο, ήταν αυτά τα 300 εκατομμύρια που συνέτειναν στην επίτευξη του στόχου της κερδοφορίας για το τέταρτο τρίμηνο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.154,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,54%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.347,05 μονάδες με πτώση 0,68% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.530,9 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,47%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,10% και βρίσκεται στις 4.8577,58 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Οι τίτλοι της British Telecom και France Telecom υποχώρησαν κατά 1,26% και 1,62% αντιστοίχως. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Deutsche Telekom, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, η οποία εξακολουθεί να κινείται ανοδικά μετά από θετικά σχόλια της Goldman Sachs για τις προοπτικές της γερμανικής εταιρείας. Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχικές τιμές των εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia (-1,34%) και Ericsson (-1,39%).

Σημαντική άνοδο (18,67%) σημείωσε η μετοχή της Innogy μετά τη σημερινή είδηση ότι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία αποτελεί στόχο εξαγοράς. Εκπρόσωπος της Ιnnogy δήλωσε σήμερα ότι ορισμένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της εταιρείας χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal", τη βρετανική εταιρεία έχει πλησιάσει η γερμανική επιχείρηση κοινής ωφελείας RWE με στόχο τη διαπραγμάτευση φιλικής προσφοράς εξαγοράς στο πλαίσιο της οποίας η αξία της βρετανικής εταιρείας ξεπερνάει τα 2,9 δισ. στερλίνες (4,16 δισ. δολάρια).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα κέρδη για τη μετοχή της Innogy ξεπέρασαν το 20%, ενώ η μετοχή της RWE στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,56%.

Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας Astrazeneca, η οποία έκλεισε με απώλειες 1,41%. Αναλυτής της Credit Suisse προέβη σήμερα σε υποβάθμιση της μετοχής της εν λόγω εταιρείας.

Πτώση σημείωσαν και οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών ΑSML σημείωσε πτώση 2,10% μετά από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ASML έχασε από την ανταγωνίστρια ιαπωνική Nikon παραγγελία της Ιntel. Η διοίκηση της ολλανδικής εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Wall Street παρέμεινε σήμερα κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας του Προέδρου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/18/198343.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα