Financial Times: Πιθανή έρευνα της Ε.Ε. για την Ολυμπιακή

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2002 16:59

Η Ολυμπιακή Αεροπορία είναι πιθανόν την επόμενη εβδομάδα να βρεθεί στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το κατά πόσον παραβίασε τις δεσμεύσεις της έναντι των Βρυξελλών, «μια εξέλιξη που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος του κρατικού αερομεταφορέα», σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η απόφαση για το αν θα εγκαινιαστεί τελικά μια τέτοια έρευνα έχει προγραμματισθεί για τις 27 Φεβρουαρίου. Η αρμόδια επίτροπος για τις Μεταφορές, η ισπανίδα Λογιόλα ντε Παλάθιο, πιστεύει πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία αερομεταφορών χρειάζεται επειγόντως εξυγίανση, με τον περιορισμό του αριθμού των ευρωπαϊκών εταιρειών που σήμερα πετάνε (14 εθνικοί αερομεταφορείς) σε πέντε -έξι το πολύ, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικές διεθνώς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, κατά την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει μια ακόμη κοινοτική έγκριση για να χρησιμοποιήσει την υπόλοιπη κρατική εγγύηση (περίπου 150 εκ. δολ.) για να στηρίξει ένα νέο δάνειο προς την ΟΑ από τις υπό δημόσιο έλεγχο ελληνικές τράπεζες. Ομως κάτι τέτοιο, σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών, είναι απίθανο να γίνει αποδεκτό.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. η ΟΑ έχασε τη δυνατότητα για περαιτέρω κρατική βοήθεια, όταν το 1998 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια τελική «ένεση» σε ρευστό 50 εκ. δολ. και κρατικές εγγυήσεις περίπου 378 εκ. δολ. για τη χρηματοδότηση της ανανέωσης του στόλου της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα