Reuters: No 1 υποψήφιος για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ ο Λουκάς Παπαδήμος

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2002 17:33
UPD:21:54

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, είναι μεταξύ των επικρατέστερων για τη διαδοχή του Γάλλου Κριστιάν Νουαγιέ στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η θητεία του τελευταίου λήξει στις 31 Μαϊου.

Σε σχετική -άτυπη- λίστα υποψηφίων που παραθέτει το Reuters, το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος φιγουράρει πρώτο. Οπως αναφέρεται, ο γεννημένος το 1947 Ελληνας τραπεζίτης και επικεφαλής της ΤτΕ από το 1994, πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για ένα καθηγητή Οικονομικών με ευρεία διεθνή εμπειρία, καθώς μεταξύ άλλων έχει υπηρετήσει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Βοστώνη.

Υπογραμμίζεται ακόμα πως ο κ.Παπαδήμος αναφέρεται εμπιστευτικά ως πιθανός νικητής ανάμεσα στους κύκλους των κεντρικών τραπεζιτών.

Αλλοι υποψήφιοι είναι ο Κλάους Λίμπσχερ, διοικητής της Εθνικής Αυστριακής Τράπεζας, η Γερτρούδη Τούμπερ-Γκούγκερελ, αντιπρόεδρος της παραπάνω τράπεζας, ο Υβ Μερς, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, ο Βίτορ Κονστάνσιο, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας και ο Πέτερ Πράετ, μέλος του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου.

Η αντικατάσταση του Νουαγιέ πιθανότατα θα αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης στις 15-16 Μαρτίου, όπου αναμένεται οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των «12» να υποβάλουν την πρόταση τους στους ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Εκτός από τη θέση του Νουαγιέ και άλλες κορυφαίες θέσεις της ΕΚΤ θα πληρωθούν στο προσεχές μέλλον: Η Φινλανδή Σίρκα Χαμαλάϊνεν φεύγει το Μάϊο 2003, ο Ισπανός Ντομίνγκο Σόλανς το 2004 και ο Ιταλός Τομάσο Πάντοα-Σκιόπα το 2005.

Αρχής γενομένης από τον αντικαταστάτη του Νουαγιέ, όλα τα νέα πρόσωπα στην ΕΚΤ θα υπηρετήσουν θητεία οκτώ ετών, μη ανανεώσιμη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα