Περί ενημέρωσης και δεοντολογίας

Επιβεβαίωση της «Ναυτεμπορικής»
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2002 07:05
UPD:11:29

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της "Ν" περί του "σχεδίου δημιουργίας μετοχών τριών ταχυτήτων το οποίο συζητήθηκε σε σύσκεψη του προέδρου του ΧΑΑ με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης του ΧΑΑ η οποία προχώρησε στην έκδοση δελτίου Τύπου κάνοντας λόγο για διάψευση.

Είναι αλήθεια ότι προκαλεί ερωτήματα η σπουδή της διοίκησης του ΧΑΑ να προχωρήσει σε "διάψευση" μόνο του δημοσιεύματος της "Ν" επιλεκτικά αφού το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν -δυστυχώς- αποκλειστικότητα της εφημερίδας και κατεγράφη με τον ίδιο τρόπο σε δύο ακόμη πρωινές εφημερίδες. Οπως επίσης προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι με την ανακοίνωσή του το ΧΑΑ ουσιαστικά επιβεβαίωνε το δημοσίευμα και λίγο αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο για την κατάταξη των εισηγμένων εταιριών σε κατηγορίες το οποίο και πάλι επιβράβευε την ορθότητα του ρεπορτάζ της "Ν". Επίσης είναι άξιο απορίας το γιατί το ΧΑΑ το πρωί θεωρούσε ότι "καθώς οι αναλύσεις και επαφές συνεχίζονται δεν υπάρχει λόγος ανακοινώσεων" ενώ λίγο αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το σχέδιο.

Οταν μια εφημερίδα μετρά πολλές δεκαετίας συνεχούς και επιτυχημένης και πάνω από όλα σεβαστής από κάθε πλευρά έκδοσης δεν έχει ανάγκη να δίνει κοινότοπα μαθήματα δεοντολογίας καταγράφοντας τις αρχές της καθώς η ίδια η παρουσία της για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην πρώτη γραμμή της καθημερινής οικονομικής ενημέρωσης επιβεβαιώνει την ικανότητα της να σέβεται αυτές τις αρχές.

Η "Ν" απλώς θέλει να επισημάνει ότι η δημοσιογραφική έρευνα -πέρα από την κατευθυνόμενη πληροφόρηση των ανακοινώσεων- βοήθησε στο να ενημερωθούν καλύτερα εκατοντάδες εισηγμένες επιχειρήσεις, χιλιάδες επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς και εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές του ΧΑΑ.

Επί της ουσίας του σχεδίου δεν θα θέλαμε να εμβαθύνουμε καθώς πιστεύουμε ότι οι διεργασίες δημιουργίας θεσμικού πλαισίου αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος των οργάνων και φορέων που έχουν αναλάβει αυτό το έργο της παρέμβασης. Εμείς έχουμε επιλέξει το έργο της ενημέρωσης.

Αξίζει όμως να σταθούμε σε ορισμένα σημεία του σχεδίου όπως:

«...στο παρόν τμήμα εξετάζονται τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πρότασης δημιουργίας μίας ξεχωριστής κατηγορίας εταιρειών που πρακτικά θα αντιπροσωπεύουν τις μετοχές εισηγμένων εταιριών του ΧΑΑ με αυξημένες πιθανότητες διεθνούς ενδιαφέροντος...»

«...βελτίωση της διαφάνειας και πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού λόγω της (προτεινόμενης) καθιέρωσης αυστηρότερων σχετικών κανόνων για τις "καλύτερες" εταιρείες...»

«...διευκόλυνση των επενδυτών (ιδίως των λιγότερο πληροφορημένων) στις επενδυτικές τους επιλογές...»

Διαβάζοντας κανείς αυτές τις φράσεις αναρωτιέται γιατί η διαδικασία έγκρισης εισαγωγών στο ΧΑΑ επιτρέπει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση εταιριών που δεν έχουν "αυξημένες πιθανότητες διεθνούς ενδιαφέροντος", δεν ικανοποιούν κανόνες που να τις χαρακτηρίζουν ως "καλύτερες εταιρίες" και εν τέλει "δεν διευκολύνουν τους λιγότερο ενημερωμένους επενδυτές στις επενδυτικές τους επιλογές".

Το αν οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν το ρεπορτάζ της "Ν" το αφήνουμε να το κρίνουν οι ίδιοι οι αναγνώστες μας διαβάζοντας το πλήρες κείμενο του σχεδίου στη διεύθυνση www.ase.gr/content/gr/Announcements/ASEPress/General/files/keimeno_ergasias.doc , που έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα το ΧΑΑ. Σε αυτούς επίσης μένει να αναρωτηθούν γιατί η επιβεβαίωση που ουσιαστικά εξέδωσε το ΧΑΑ βαπτίσθηκε "διάψευση".

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΧΑΑ σχετικά με το δημοσίευμα της "Ν", αναφέρει τα εξής:

"Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική, σχετικά με σχέδιο για "μετοχές με τρεις ταχύτητες", το ΧΑΑ σημειώνει τα εξής: Το χρηματιστήριο μαζί με τους φορείς της αγοράς εξετάζει τρόπους βελτίωσης της αναγνωρισιμότητας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και της εύρυθμης λειτουργίας της, κάτω από τις νέες, διεθνείς, συνθήκες λειτουργίας που έχουν διαμορφωθεί για αυτή, κάτω μάλιστα και από τις συχνές αναφορές φορέων της αγοράς προς το ΧΑΑ για εξέταση τρόπων αύξησης της ορατότητας και της ρευστότητας της ελληνικής αγοράς. Το ΧΑΑ εξετάζει αυτούς τους τρόπους, όπως έχει υποχρέωση και τους συζητά μαζί τους.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε συνάντηση με φορείς της αγοράς όπου τέθηκαν διάφορες σκέψεις που είχαν καταγραφεί, και έγινε μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων ενώ συμφωνήθηκε να συνεχισθεί αυτή η εξέταση και συζήτηση.

Το χρηματιστήριο σε κάθε προσπάθειά του ενδιαφέρεται για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών ενώ μόνιμος στόχος του είναι πώς θα λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για αυτές. Στο πλαίσιο αυτό προωθεί πολιτικές που βοηθούν όλες τις εισηγμένες εταιρίες και μόνο τέτοια σενάρια επεξεργάζεται.

Το χρηματιστήριο διαψεύδει ως παντελώς ψευδείς και ανυπόστατες τις "πληροφορίες" του δημοσιεύματος ότι "βγαίνουν εκτός συνεχούς διαπραγμάτευσης οι περισσότερες μετοχές", περί "αντιδράσεων των παρευρισκομένων στη χθεσινή συνεδρίαση" αλλά και τις άλλες εκφράσεις που χρησιμοποιεί περί "ολέθρου εισηγμένων εταιριών" και άλλα.

Αντίθετα, όλοι οι παρευρισκόμενοι σε πνεύμα συνεργασίας ζήτησαν η εξέταση του θέματος της αναγνωρισιμότητας της αγοράς να προχωρήσει, και να διερευνηθούν οι διάφορες προτάσεις καθώς και οι συνολικές θετικές επιπτώσεις τους για την αγορά. Μάλιστα, τέθηκε ως αρχή στη συνάντηση, ότι τα διάφορα σχέδια εξετάζονται προκειμένου να ωφελήσουν το σύνολο της αγοράς και όχι επιλεκτικά κάποιες εταιρίες, όπως σημειώνει το δημοσίευμα. Το χρηματιστήριο έκρινε ότι καθώς αυτές οι αναλύσεις, οι επαφές και συνεργασίες συνεχίζονται δεν υπάρχει λόγος ανακοινώσεων έως ότου προκύψει κάτι πιο συγκεκριμένο, ώστε να μην δημιουργηθεί σύγχυση στην αγορά.

Το χρηματιστήριο με συναίσθηση ευθύνης, όταν κριθεί ότι φθάνει σε συμπεράσματα και προτάσεις ως προς την πολιτική του στο εν λόγω θέμα, θα τις ανακοινώσει πλήρως σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Οποιαδήποτε άλλη πηγή πληροφόρησης είναι αναξιόπιστη όταν μάλιστα δεν στηρίζεται σε επίσημη και υπεύθυνη πληροφόρηση αλλά αντλείται με άλλους τρόπους, επιπροσθέτως δε είναι το λιγότερο άκαιρο να διαμορφώνονται απόψεις όταν η πληροφόρηση στην οποία στηρίζονται είναι παντελώς ατελής".



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα