Ανακοίνωση ΧΑΑ: Κεντρικός Αντισυμβαλλόμενος για την αγορά αξιών

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2002 16:33

Στο πλαίσιο της πολιτικής του ομίλου ΕΧΑΕ για περαιτέρω εκσυγχρονισμό των δομών και λειτουργιών της κεφαλαιαγοράς, εντάσσεται η προσπάθεια ορθολογικοποίησης των μηχανισμών διαχείρισης του κινδύνου από την καταχώρηση των εντολών μέχρι το τελικό και αμετάκλητο διακανονισμό των συναλλαγών. Το περιβάλλον που διαμορφώθηκε από τον όμιλο ΕΧΑΕ τα τελευταία χρόνια, - πλήρως απουλοποιημένες όλες τις εισηγμένες μετοχές στο Χρηματιστήριο, επιτυχής λειτουργία της αγοράς παραγώγων, αναβαθμισμένο και ολοκληρωμένο σύστημα συναλλαγών, εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και μία σειρά άλλων έργων – μας δίνει τη δυνατότητα να πορευόμαστε παράλληλα με άλλες ανεπτυγμένες αγορές και να δημιουργούμε υποδομές που και αυτές προσπαθούν σήμερα να αναπτύξουν.

Με την ίδρυση του Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου, στοχεύουμε στην εξασφάλιση:

Ψ της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς σε περιόδους ανεπιθύμητων εξελίξεων, όπως είναι η αδυναμία μέλους να εκπληρώσει μερικώς ή ολικώς τις υποχρεώσεις του, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους που συνεπάγεται η εξασφάλιση αυτή μέσω:

Ψ του υπολογισμού του κινδύνου από την εκτέλεση των συναλλαγών μέχρι τον τελικό και αμετάκλητο διακανονισμό τους και στη λήψη των απαιτούμενων εγγυήσεων από τους αντισυμβαλλόμενους και

Ψ της ελαχιστοποίησης του συστημικού κινδύνου που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές σοβαρές παρενέργειες στην αγορά.

Τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εφαρμογή του ΚΑΣ και θα εκφραστούν σε μείωση του κόστους συναλλαγής είναι:

Ψ η απελευθέρωση κεφαλαίων από το Συνεγγυητικό που σήμερα καλύπτει τόσο τη σχέση μέλους – επενδυτή, όσο και τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου.

Ψ η μείωση των απαιτούμενων εγγυήσεων (Ε/Ε) από τα μέλη του ΧΑΑ.

Ψ η αποδοτικότερη χρήση των κεφαλαίων που έχουν δεσμευτεί από το επικουρικό κεφάλαιο

Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού στοχεύει να καταστήσει την αγορά μας ανταγωνιστικότερη σε όρους κόστους / ασφάλειας σε σχέση με τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων επεμβάσεων μετά την εισαγωγή των εντολών και μέχρι τον τελικό διακανονισμό τους (Straight Through Processing), ώστε να μειωθούν τα λάθη και ο χρόνος που μεσολαβεί από τη συναλλαγή μέχρι τον διακανονισμό.

Η απουλοποίηση σε επίπεδο τελικού επενδυτή, η καταχώρηση στο ΟΑΣΗΣ των εντολών στο όνομα του τελικού επενδυτή και η σύνδεση των συστημάτων διαπραγμάτευσης (ΟΑΣΗΣ), εκκαθάρισης και διακανονισμού (Σ.Α.Τ.), δημιουργούν προϋποθέσεις για σύντμηση του χρόνου εκκαθάρισης και διακανονισμού – σήμερα είναι τρεις εργάσιμες ημέρες – με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου και των αντίστοιχων εγγυήσεων για την κάλυψή του.

Για την υλοποίηση του έργου του Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων και το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών, που θα ασχοληθεί με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επιχειρησιακό, θεσμικό και τεχνικό επίπεδο. Επί κεφαλής έχει τεθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, κ. Λουκάς Ζάγκας. Η ομάδα θα συνεργάζεται με εκπροσώπους του Συνεγγυητικού, του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Ένωσης ΕΠΕΥ, καθώς οι μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο εκτείνονται πέραν του ομίλου ΕΧΑΕ. Το προϊόν της εργασίας θα είναι να προσδιοριστούν οι αναλυτικές προδιαγραφές που θα καθορίσουν τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στα συστήματα και στις διαδικασίες, καθώς και οι συγκεκριμένες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Έχει καθοριστεί με τη συμμετοχή όλων των φορέων πρόγραμμα δράσης προς υλοποίηση.

Στόχος είναι να λειτουργήσει ο Κεντρικός Αντισυμβαλλόμενος εντός του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα