Η αρχή της εταιρικότητας στην ασφάλιση

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2002 16:59
UPD:21:12

Μια νέα, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόταση κατέθεσαν σήμερα η Αγροτική

Ζωής και η Association Generale de Retraites par Repartition (AG2R), για συζήτηση και προβληματισμό στο διάλογο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, σε ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, με συντονιστή τον καθηγητή Δ. Γερμίδη πρώην διοικητή της Ε.Τ.Ε.

Η πρόταση αφορά στη διαχείριση επικουρικών και προαιρετικών συντάξεων, συμπληρωματικών παροχών υγείας και πρόνοιας. Σημειώνεται ότι η νέα πρόταση οδηγίας της Ευρωπαικής Ενωσης θεσμοποιεί το ρόλο παρόμοιων οργανισμών.

Η λειτουργία του συστήματος στη Γαλλία στηρίζεται στην αρχή της εταιρικότητας, όπου οι καταβάλλοντες τις εισφορές εργαζόμενοι και εργοδότες αναθέτουν σε εξειδικευμένο οργανισμό της επιλογής τους, την υπό την εποπτεία της πολιτείας, διαχείριση των πόρων αυτών.

Για το σκοπό αυτό ο Οργανισμός προτείνει εδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες, επιθυμίες και δυνατότητες των ασφαλισμένων, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε μεμονωμένους ασφαλισμένους (a la Carte).

H λειτουργία του συστήματος στη Γαλλία ρυθμίζεται από ειδική νομοθεσία και

ευνοείται από την πλήρη φορολογική απαλλαγή των εισφορών των δύο μερών.

Κατά την εδώ παραμονή των ιθυνόντων της AG2R θα καθοριστούν με την Αγροτική Ζωής οι όροι ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας, η οποία θα υπογραφεί στη συνέχεια στο Παρίσι.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η AG2R, με τη βοήθεια ενός εθνικού και περιφερειακού δικτύου, 700 διαχειριστών και 2.200 συνεργατών διαχειρίζεται 170.000 συλλογικά συμβόλαια επιχειρήσεων και 2.000.000 ατομικά συμβόλαια. Ο κύκλος εργασιών της ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ τα αποθεματικά της φτάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα