Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2002 18:56

ΤΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ αγοραστικό ενδιαφέρον και οι ρευστοποιήσεις στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας οδήγησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.050,8 μονάδες μειωμένος κατά 0,44%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.245,2 μονάδες με πτώση 0,98% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.433,18 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,19%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,96% και βρίσκεται στις 4.755 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μετά την απόφαση της Goldman Sachs να προβεί στην υποβάθμιση της τιμής στόχου της Vodafone και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αμερικανικής Ciena.

Οι λειτουργικές ζημίες της παραπάνω εταιρείας στο τρίμηνο που έληξε στα τέλη Ιανουαρίου ανήλθαν σε 56,7 εκ. δολάρια έναντι κερδών ύψους 54,7 εκ. δολαρίων το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Η Ciena προειδοποίησε, παράλληλα, ότι τα οικονομικά αποτελέσματα τρέχοντος τριμήνου θα διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα των προβλέψεων.

Οι μετοχές των εταιρειών Nokia και Vodafone υποχώρησαν κατά 3,92% και 2,09% αντιστοίχως. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Philips (-4,32%) και Siemens (-3,60%).

Πτώση σημείωσαν και οι μετοχές εταιρειών λογισμικού στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της ομοειδούς αμερικανικής εταιρείας BEA Systems ότι τα έσοδά της στο τρέχον τρίμηνο θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Νωρίς το απόγευμα οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν στους κλάδους των ασφαλειών και των μέσων ενημέρωσης, ενώ επιλεκτικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε για μετοχές εταιρειών από το χώρο της «παλαιάς οικονομίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα