Πάνω από τις 10.500 μονάδες ο Nikkei

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2002 10:38
UPD:10:43

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων εκτινάχθηκε σήμερα ο δείκτης Nikkei εν μέσω έντονων προσδοκιών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) θα προβεί την Πέμπτη σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, η BoJ αναμένεται να αποφασίσει την αύξηση μηνιαίων αγορών κυβερνητικών ομολόγων σε ένα τρισ. γιεν, από 800 δισ. γιεν που ισχύει τώρα, και την υιοθέτηση πληθωριστικού στόχου.

Θετικό αντίκτυπο είχε, επίσης, η ανακοίνωση της ιαπωνικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς ότι προτίθεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά το short-selling. Επέβαλε, μάλιστα, αυστηρές ποινές σε τέσσερις ξένες χρηματιστηριακές εταιρείες για την παραβίαση των κανονισμών σε σχέση με αυτή την επενδυτική τακτική. Η κίνηση αυτή, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, αντανακλά την πρόθεση των αρχών να αποτρέψουν την περαιτέρω υποχώρηση των μετοχικών αξιών.

Αντιθέτως, οι επενδυτές δεν έδειξαν να περιμένουν πολλά από τη δέσμη μέτρων, που θα ανακοινώσει αργότερα η κυβέρνηση, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος του αντιπληθωρισμού, καθώς, όπως διέρρευσε την Τρίτη, στο «πακέτο» αυτό δεν θα περιλαμβάνεται ενίσχυση των προβληματικών τραπεζών με κρατικούς πόρους.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 370,46 μονάδες ή 3,63% και διαμορφώθηκε στις 10.573,09 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.007,18 μονάδες αυξημένος κατά 2,37% ή 23,36 μονάδες.

Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιρειών με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ λόγω της εξασθένησης του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού. Η μετοχή της Sony, η οποία βασίζει πάνω από το ένα τέταρτο των πωλήσεών της στην αμερικανική αγορά, ενισχύθηκε κατά 1,6%. Η μετοχή της Honda σημείωσε άνοδο 4,8%, καθώς το 90% των λειτουργικών κερδών της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας προέρχεται από τις ΗΠΑ. Η μετοχή της Nissan, η οποία παρουσίασε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, έκλεισε με άνοδο 2,3%.

Σημειώνεται ότι το γιεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Φεβρουαρίου έναντι του δολαρίου κυρίως λόγω της έντονης φημολογίας ότι τα μέτρα που θα εξαγγείλει η ιαπωνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του αντιπληθωρισμού και την τόνωση της εγχώριας οικονομίας δεν θα είναι τόσο δραστικά όσο απαιτούν οι συνθήκες.

Εντυπωσιακή άνοδο, της τάξεως του 8,54%, σημείωσε η μετοχή της Pioneer μετά από σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η παραπάνω εταιρεία στη χρήση που λήγει το Μάρτιο του 2003 αναμένεται να εμφανίσει ενοποιημένα κέρδη ύψους 16 δισ. γιεν σημειώνοντας αύξηση 68% σε σχέση με την πρόβλεψη της διοίκησης για την κερδοφορία στη χρήση που λήγει τον ερχόμενο μήνα.

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, η Pioneer σχεδιάζει τη μεταφορά μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην Kίνα, καθώς και την παρουσίαση νέων προϊόντων, όπως οθόνες πλάσματος, για την ενίσχυση της κερδοφορίας της μέσα στα επόμενα έτη.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι τραπεζικοί τίτλοι λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος κυρίως θεσμικών επενδυτών. Η μετοχή της Mizuho Holdings ενισχύθηκε κατά 7,93% οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε άνοδο 3,52%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα