ΕΤΕΒΑ : Διατήρηση της κερδοφορίας κατά το 2001

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2002 13:43

Στα 48,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προ φόρων κέρδη της ΕΤΕΒΑ κατά το 2001, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, τα κέρα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 48.074,8 χιλ. ευρώ έναντι 49.569,7 χιλ. ευρώ το 2001, παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 3%.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, η διατήρηση των κερδών περίπου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του έτους 2000, θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα μιας εξαιρετικά αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας, τόσο στις αγορές του εξωτερικού όσο και στην Ελλάδα, η οποία έπληξε όπως ήταν φυσικό, κυρίως τις επενδυτικές τράπεζες. Η επίτευξη κερδών που επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος, ίσου με του προηγούμενου έτους, έχει ιδιαίτερη σημασία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εάν ληφθεί υπ'όψιν η μεγάλη μείωση των κερδών ή ακόμη και τα ζημιογόνα αποτελέσματα που πραγματοποίησηα κατά το 2001, οι μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο επενδυτικές τράπεζες και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Η συγκάτηση των κερδών της ΕΤΕΒΑ, περίπου στα επίπεδα του προηγούμενου από το 2001 έτους, παρά τη μείωση κατά 50% των εσόδων από μερίσματα και κεφαλαιακά κέρδη, οφείλεται στη σημαντική βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους, την αύξηση των εσόδων από εργασίες επενδυτικής τραπεζικής και την πραγματοποίηση κερδών από την πώληση συμμετοχών τύπου Venture Capital.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διανομή των καθαρών κερδών της ΕΤΕΒΑ, το συνολικό μέρισμα αντιστοιχεί στο 52,9% των προς διάθεση κερδών, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 50% κατά τη χρήση του 2000. Το ανά μετοχή μέρισμα προτείνεται να ανέλθει σε 0,44 ευρώ ή περίπου 150 δρχ. ανά μετοχή και είναι ίσο με αυτό της προηγούμενης από την τελευταία χρήση. Ετσι, η μερισματική απόδοση της μετοχής της τράπεζας διαμορφώνεται σε 3,6% με βάση τη μέση ετήσια τιμή κλεισίματος της μετοχής για το 2001, σε 5,2% με βάση την τιμή κλεισίματος κατά την τελευταία συνεδρίαση του ιδίου έτους και σε 6,5% με βάση την τιμή κλεισίματος της 26ης Φεβρουαρίου, 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα