Mικρή άνοδος στο Τόκιο

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2002 10:31

Ανοδικά κινήθηκαν για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (ΒοJ) να προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 14,74 μονάδες ή 0,14% και διαμορφώθηκε στις 10.587,83 μονάδες, αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 10.798,67 μονάδες. Μεγαλύτερη άνοδο (0,66%) σημείωσε ο δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 1.013,8 μονάδες.

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ιαπωνίας ανταποκρινόμενο στις προσδοκίες της αγοράς και τις εκκλήσεις της κυβέρνησης αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές κυβερνητικών ομολόγων στο ποσό του ενός τρισ. γιεν από 800 τρισ. γιεν που ισχύει σήμερα. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Χάιτσο Τακενάκα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή.

Στη διαμόρφωση θετικού κλίματος συνέβαλε και η χθεσινή απόφαση των αρμόδιων αρχών να προβούν σε αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με το short-selling και η επιβολή προστίμων σε τέσσερις ξένες χρηματιστηριακές εταιρείες για παραβάσεις των σχετικών κανονισμών.

Αντιθέτως, περιορισμένος ήταν ο αντίκτυπος των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Τετάρτη για την αντιμετώπιση του αντιπληθωρισμού, καθώς αυτά δεν περιελάμβαναν μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, κατά την εξαγγελία του νέου προγράμματος περιορίστηκε στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στη χρηματαγορά λαμβάνοντας μέτρα για την παροχή κεφαλαίων προς τις τράπεζες σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά μετά τη σημαντική αύξηση που σημείωσαν τον Ιανουάριο οι νέες παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ. Η μετοχή της Canon ενισχύθηκε κατά 3,3%.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές των βιομηχανιών μηχανολογικού εξοπλισμού μετά την ανακοίνωση ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα αυξήσουν την παραγωγή τους. Η μετοχή της Fanuc σημείωσε άνοδο 3,17%.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η παραγωγή των ιαπωνικών βιομηχανιών κατά τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 1%, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τις προβλέψεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα