Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της Elbisco

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2002 12:35

Με αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με τον ισολογισμό του 2000, έκλεισε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Elbisco Α.Ε. Συμμετοχών για το 2001. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε169 εκατ. ευρώ (57,6 δισ. δρχ.), έναντι 130 εκατ. ευρώ (44,3 δισ. δρχ.) που ήταν την ίδια περίοδο το 2000. Οπως ανακοινώθηκε, η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωστρεφή αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθείται από την εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, στα αποτελέσματα αυτά συνέβαλε η αύξηση των εξαγωγών κατά 20 % σε σχέση με το 2000. Στη θετική αυτή πορεία, συνεισέφερε και η ενσωμάτωση στον ενοποιημένο ισολογισμό του κύκλου εργασιών της Zito Luks στα Σκόπια.

Ο εξαγωγικός προσανατολισμός και η διεθνοποίηση της Elbisco, είναι πλέον πρωταρχικός στόχος στον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου Filippou Investments.

Σε αυτή τη θετική πορεία και στη βελτίωση της θέσης των προϊόντων στις αγορές, σημαντικό ρόλο είχε επίσης η δημιουργία και η προώθηση νέων καινοτομικών προϊόντων όπως τα μπισκότα Minimania. Ενδεικτικό παράδειγμα της γενικότερης αυτής βελτίωσης, είναι ο τομέας της κατεψυγμένης ζύμης, που αν και αποτελεί μια κατακερματισμένη αγορά, το μερίδιο αγοράς της Elbisco έχει φτάσει το 25%.

Οπως επισημαίνεται, η ένταξη της Zito Luks, στα ενοποιημένα αποτελέσματα, αν και είχε θετική επίδραση στο κύκλο εργασιών και στα μερίδια αγοράς της Elbisco, είχε αρνητικές συνέπειες στο EBITDA αφού παρουσιάζει μείωση της τάξης του 8% σε σχέση με πέρυσι. Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Zito Luks λειτουργεί ακόμα με τα παλαιά πρότυπα και διανύει περίοδο διοικητικής αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης των οικονομικών της δεδομένων, και εκσυγχρονισμού της δομής και της οργάνωσής της.

Στόχο της διοίκησης, αποτελεί η μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας και η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακος. Βάσει του προγράμματος αναδιάρθρωσης, αναμένεται το 2002, η Zito Luks να εμφανίσει μηδενικά αποτελέσματα, ενώ από την επόμενη χρονιά να συνεισφέρει στη κερδοφορία της Elbisco Συμμετοχών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα