Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τρίτη, 05 Μαρτίου 2002 19:10
UPD:19:22

Πτωτικά κινήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεων οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Το αγοραστικό ενδιαφέρον μετά από μία σειρά αποθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων ήταν περιορισμένο, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις, κυρίως στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.

Ωστόσο, παρά τη σημερινή πτώση οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το θετικό κλίμα που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα θα διατηρηθεί, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και η δυναμική της ανάκαμψης αυτής, ειδικότερα στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να είναι ισχυρότερη απ' ό,τι αρχικώς αναμενόταν http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/05/201765.htm .

Μία ακόμη ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης αποτελούν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για τον τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Ο σχετικός δείκτης του ISM (Institute for Supply Management index) εκτινάχθηκε στο 58,7 το Φεβρουάριο (στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2000) από 49,6 τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα από τη συρρίκνωση.

«Η άνοδος του δείκτη ISM αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η ύφεση αποτελεί παρελθόν και ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης», δήλωσε στο Reuters στρατηγικός αναλυτής της Global Partners Securities.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.212 μονάδες μειωμένος κατά 0,57%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.580,75 μονάδες με πτώση 0,58% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.648,82 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,52%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί οριακά κατά 0,13% και βρίσκεται στις 5.239,11 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μετά την ανακοίνωση της Deutsche Telekom ότι οι καθαρές της ζημίες σύνολο της περυσινής χρήσης έφθασαν τα 3,5 δισ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 5,9 δισ. ευρώ στο 2000 http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/05/201922.htm . Οι ζημίες αυτές ήταν μεγαλύτερες από τις προβλέψεις των αναλυτών και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο κόστος για την απόκτηση αδειών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη.

Η μετοχή της Deutsche Telekom στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη) υποχωρεί κατά 2%.

Οι μετοχές των εταιρειών British Telecom και France Telecom κατέγραψαν απώλειες άνω του 1%. Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Η μετοχή της Ericsson υποχώρησε σε ποσοστό 2,85%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα