Σημαντική ενίσχυση του γιεν

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2002 12:15
UPD:12:18

Στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους αναρριχήθηκε κατά τις πρωινές συναλλαγές το γιεν έναντι του δολαρίου, καθώς η νέα σημαντική άνοδος στο χρηματιστήριο του Τόκιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/07/202179.htm αύξησε ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε σήμερα σε ποσοστό 2,55%, ενώ από την αρχή του 2002 παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση σε παγκόσμιο επίπεδο. To γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι προτείνουν στους πελάτες τους να αυξήσουν τις θέσεις τους σε ιαπωνικές μετοχές, προκειμένου να επωφεληθούν από την ανοδική τάση.

Στην ισχυροποίηση του γιεν συμβάλλει και η φημολογία περί επαναπατρισμού κεφαλαίων από ιαπωνικές επιχειρήσεις, που θέλουν να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους εν όψει του τέλους του οικονομικού έτους στην Ιαπωνία στις 31 Μαρτίου.

Κληθείς να σχολιάσει την ανοδική πορεία του γιεν, εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διακυμάνσεις των ισοτιμιών στις αγορές συναλλάγματος υπονοώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να λάβει μέτρα, εάν υπάρξει απότομη άνοδος του γιεν που θα υπονομεύσει τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Στις 12:00 μ. (ώρα Ελλάδος) το δολάριο είχε υποχωρήσει στα 128,89 γιεν, από 130,93 γιεν αργά χθες το βράδυ, ενώ νωρίτερα βρέθηκε στα 128,18 γιεν, στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά και έναντι του ευρώ. Νωρίς το πρωί, στην αγορά του Λονδίνου, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα 88,13 σεντς, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 23 Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα