Κατατίθεται το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2002

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2002 15:32

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2002, που προβλέπει αυξήσεις 2,5% στους μισθούς στο δημόσιο, καθώς και τη χορήγηση των επιδομάτων εξομάλυνσης σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα η χορήγηση τριών επιδομάτων, συνολικού ύψους 62 δισ. δρχ., που αφορούν τους μακροχρόνια άνεργους, τα φτωχά νοικοκυριά στις ορεινές περιοχές και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας.

Πρόκειται για επιδόματα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και αφορούν ειδικότερα:

1. Την καταβολή επιδόματος σε ανέργους ηλικίας 45-65 ετών που έχουν εξαντλήσει τα επιδόματα τακτικής ανεργίας του ΟΑΕΔ και συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών. Το ύψος του επιδόματος, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, δεν μπορεί να υπερβεί μηνιαίως το ποσό των 150 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι, όχι όμως πέρα των δώδεκα μηνών.

2. Η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε νοικοκυριά ορεινών μειονεκτικών περιοχών που έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα. Το επίδομα αυτό ανέρχεται σε 600 ευρώ ανά έτος εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ και σε 300 ευρώ εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους κυμαίνεται από 1.500 ευρώ μέχρι και 2.200 ευρώ.

3. Η ενίσχυση οικογενειών με παιδιά σχολικής ηλικίας και χαμηλά εισοδήματα προκειμένου να βοηθηθούν στις σχολικες ανάγκες των παιδιών. Το επίδομα αυτό ανέρχεται σε 300 ευρώ για κάθε παιδί ανά έτος μέχρι το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσής τους και του 16ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

Οπως διευκρινίστηκε, οι αυξήσεις των μισθών και τα αναδρομικά από την πρώτη του έτους του 2002 θα αρχίσουν να καταβάλονται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ενώ τα ειδικά επιδόματα κατά της φτώχειας θα καταβληθούν όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των δικαιούχων.

Οσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο υπουργός δήλωσε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς που πρόκειται να ξεκινήσει τον Απρίλιο, ενώ οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2003.

Αποκρατικοποιήσεις

Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε επισκόπηση της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων. Αναλυτικά είπε ότι:

- Για τα Ελληνικά Πετρέλαια αποστέλλεται στις 8 Μαρτίου η πρόσκληση υποβολής οικονομικών και τεχνικών προσφορών για την πώληση του 23% της επιχείρησης. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει στις 5 Απριλίου.

- Για τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, η οποία θα γίνει στα μέσα του χρόνου σε ποσοστό που θα ανέρχεται περίπου στο 25% των μετοχών της.

- Για το Καζίνο της Πάρνηθας η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε για τις 2 Απριλίου 2002.

- Οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Γκολφ Αφάντου Ρόδου, το συνεδριακό κέντρο Αττικής και τις Αλυκές Αναβυσσού δημοσιεύονται εντός της επόμενης εβδομάδας. Τον Απρίλιο αναμένεται η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τις μαρίνες Ζέας, Φλοίσβου και Αλίμου.

- Για τα ΕΛΤΑ η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την αγορά ποσοστού έως 10% των μετοχών της επιχείρησης και τη δημιουργία επιχειρηματικών συμμετοχών στον τομέα των ταχυμεταφορών λήγει στις 15 Μαρτίου. Παράλληλα αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών για την εισαγωγή ποσοστού 20-25% των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο μέσα στο 2002.

- Για τον ΟΠΑΠ ξεκίνησε η διαδικασία συγχώνευσής του με τον ΟΔΙΕ, ενώ προετοιμάζεται η διάθεση επί πλέον πακέτων μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο και η σύναψη διεθνούς συνεργασίας.

- Για την ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ ξεκίνησαν οι διαδικασίες συγχώνευσής τους.

- Για τον ΟΤΕ πρόκειται να διατεθεί ένα πρόσθετο 8% των μετοχών του εντός του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα