Περιορίστηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2002 18:58

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν και σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω έντονων προσδοκιών ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα μεταφραστεί σύντομα σε ενίσχυση των εταιρικών αποτελεσμάτων. Τα κέρδη, ωστόσο, περιορίστηκαν μετά την υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/03/07/202278.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.282,10 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,70%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.616,5 μονάδες με άνοδο 0,62% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών στις 3.675,6 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,52%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στην αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,63% και έχει φθάσει τις 5.318 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης και της υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από την αναμενόμενη ανάκαμψη.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με αιχμή τη μετοχή της Εricsson, η οποία σημείωσε άνοδο της τάξεως του 3,91%. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των εταιρειών Alcatel (3,15%), Οrange (3,85%) και Nokia (2,55%). H Lehman Brothers αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 5% την εκτίμησή της για τα κέρδη EBITDA της Orange στο οικονομικό έτος που λήγει στις 21 Μαρτίου. Τη μεγαλύτερη άνοδο από τον κλάδο εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σημείωσε η μετοχή της France Telecom (5,39%).

Eντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και ο πετρελαϊκός κλάδος λόγω της σημαντικής ανόδου των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου σημειώνει άνοδο κατά 1,02 δολάρια και έχει διαμορφωθεί στα 23,85 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών BP, Shell και TotalFinaElf ενισχύθηκαν.

Μεγάλη άνοδο (8,89%) σημείωσε και η μετοχή της βρετανικής καπνοβιομηχανίας Tobacco Imperial, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι προέβη σε συμφωνία εξαγοράς του 90% της γερμανικής ομοειδούς επιχείρησης Reemtsma Cigarettenfabriken GmbH από την Tchibo Holding AG έναντι 5,2 δισ. ευρώ (4,58 δισ. δολ.).

Από τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης ξεχώρισε η μετοχή του βρετανικού ομίλου Pearson (4,78%).

Αξιόλογα κέρδη (7,21%) κατέγραψε και η μετοχή της Rolls-Royce Plc. Η υπ' αριθμόν δύο εταιρεία κινητήρων αεροσκαφών στον κόσμο ανακοίνωσε σήμερα ότι τα προ φόρων κέρδη της το 2001 αυξήθηκαν κατά 9% και διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της σε ό,τι αφορά τη φετινή της κερδοφορία.

Εντυπωσιακή άνοδο (11,95%) σημείωσε και η μετοχή του γαλλικού ομίλου Publicis (ιδιοκτήτη μεγάλων διαφημιστικών εταιρειών) ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι προέβη στην εξαγορά της αμερικανικής Bcom3 έναντι τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα διοικητικά συμβούλια της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισαν σήμερα να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική. Οι αποφάσεις αυτές ήταν αναμενόμενες μετά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα