Η αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου το πρώτο δίμηνο του 2002

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2002 11:01

Σχετικά ήρεμο κλίμα επικράτησε στην αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού οι τιμές παρουσίασαν μικτή εικόνα κινούμενες σε στενά περιθώρια ακολουθώντας τις εξελίξεις στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές κράτησαν επιφυλακτική στάση δεδομένου του κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας που αρχίζει να δημιουργείται για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Αναλυτικά, η αξία των συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) διαμορφώθηκε σε 37 δισ. ευρώ, ποσόν υπερδιπλάσιο έναντι του Φεβρουαρίου 2001 (15 δισ. ευρώ), αλλά χαμηλότερο από το επίπεδο του περασμένου Ιανουαρίου (42 δισ. ευρώ).

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάσθηκε στους μεσοπρόθεσμους κυρίως τίτλους διάρκειας από τρία έως επτά έτη, στους οποίους αφορούσε το 42% της συνολικής αξίας συναλλαγών της ΗΔΑΤ. Οι τίτλοι με διάρκεια πέραν των 10 ετών συγκέντρωσαν το 31% της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Μεταξύ των ομολόγων, το μεγαλύτερο επίπεδο της αξίας συναλλαγών σημειώθηκε στο νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς (benchmark) που λήγει τον Μάϊο 2012, με συναλλαγές αξίας 4.098 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,62% αφορούσε σε αγορές και το 58,38% σε πωλήσεις. Στο σύνολο των εντολών που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ, το 43,68% αφορούσε σε αγορές τίτλων και το 56,32% σε πωλήσεις.

Οριακή άνοδο σημείωσαν οι τιμές στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης αποδόσεων, ανακτώντας μέρος των απωλειών του Ιανουαρίου, ενώ στο μακροπρόθεσμο άκρο υποχώρησαν, καθώς η εμφάνιση ισχυρών ενδείξεων που σηματοδοτούν τη λήξη της ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έπληξε κυρίως τους μακροπρόθεσμους τίτλους. Η συγκρατημένη αισιοδοξία που δημιούργησαν τα δημοσιευθέντα οικονομικά στοιχεία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποβάθμισαν την ελκυστικότητα των μακροπρόθεσμων κυρίως κρατικών ομολόγων που αποτελούν ασφαλέστερες επενδύσεις, υπέρ των μετοχικών αξιών.

Το 20ετές ομόλογο υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες (60 price basis points), ενώ, αντίθετα, οι τιμές των ομολόγων με διάρκεια από τρία έως επτά έτη, σημείωσαν άνοδο από 11 έως 15 bps. Η τιμή του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς παρέμεινε τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα (99,48 με απόδοση 5,31% στις 28 Φεβρουαρίου έναντι 99,49 με την ίδια απόδοση στις 31 Ιανουαρίου).

Οι κινήσεις των αποδόσεων είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κλίσης της καμπύλης αποδόσεων (steeper yield curve), καθώς στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο τμήμα οι αποδόσεις μειώθηκαν από 2 έως 7 bps, στο τμήμα μεταξύ 10 και 15 ετών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ στο αντίθετο άκρο αυξήθηκαν κατά 5 bps. Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των τριετών και των 20ετών ομολόγων διευρύνθηκε σε 127 bps στο τέλος Φεβρουαρίου από 115 bps στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η μέση διαφορά (spread) της μέσης απόδοσης του νέου 10ετούς ελληνικού έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε σε 38 από 37 bps τον Ιανουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα