ΑΕΓΕΚ : Δημιουργία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2002 12:19

Συμφωνία για την από κοινού δημιουργία σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 390 MW στη Θεσσαλονίκης, υπέγραψαν η εταιρεία ΑΕΓΕΚ, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια και ο διεθνής ενεργειακός οίκος Tractebel S.A., με παρουσία στην Ευρώπη, τη Βόρειο, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε χώρο του βιομηχανικού συγκροτήματος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια και στα πλαίσιο της άδειας που εδόθη από το υπουργείο Ανάπτυξης. Με την ολοκλήρωσή του το 2004, ο σταθμός θα εφοδιάζει με ηλεκτρισμό τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη καθώς και άλλες επιχειρήσεις, ενώ θα ενταχθεί στο Εθνικό Ενεργειακό Πλέγμα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, ότι, ότι η τοποθεσία που επελέγη για την κατασκευή του σταθμού βρίσκεται αφ'ενός στη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης και αφ' ετέρου είναι πολύ κοντά σε όμορες χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Οι τρεις εταιρείες συμφώνησαν επίσης για τη διερεύνηση επιπλέον δυνατοτήτων σε κοινές προσπάθειες ανάπτυξης στους τομείς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και σε γειτονικές περιοχές. Η συμφωνία έρχεται να ενισχύσει την πλέον κατάλληλη στιγμή τις προσπάθειες της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την υλοποίηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό χώρο.

Σημειώνεται ότι η Tractebel S.A έχει στο ενεργητικό της παρουσία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τα 50.000 MW και διεθνή εμπειρία στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου. Παράλληλα παρέχει υπηρεσίες ενεργειακής μορφής σε βιομηχανικούς πελάτες.

O όμιλος εταιριών ΑΕΓΕΚ τα τελευταία χρόνια διεύρυνε τις δραστηριότητές του εισερχόμενος στο χώρο των έργων Β.Ο.Τ., παραγωγής ενέργειας, ανάπτυξης γης καθώς και των έργων με παραχώρηση της εκμετάλλευσης. Συνεργάζεται ήδη με τα Ελληνικά Πετρέλαια στον ενεργειακό τομέα, συμμετέχοντας στην εταιρία ΕΛΠΕΤ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ Α.Ε., που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο του διυλιστηρίου ΟΚΤΑ στα Σκόπια και κατασκευάζει τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης-Σκοπίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΕΓΕΚ
  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα