Μέτρα για τη διαφάνεια στις εισηγμένες

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2002 14:47
UPD:14:53

ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση με τους φορείς της κεφαλαιαγοράς για τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της διαφάνειας προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, στην ημερίδα που διεξάγεται σήμερα στο Χρηματιστήριο για τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη, η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στα εξής σημεία:

-στην αντικατάσταση του ορκωτού ελεγκτού κάθε τρία χρόνια και της ελεγκτικής εταιρείας μετά από ένα μέγιστο χρονικό διάστημα

-στην απαγόρευση παροχής υπηρεσιών συμβούλου και ελεγκτή από την ίδια εταιρεία συγχρόνως ή πριν περάσουν τρία τουλάχιστον χρόνια από την απασχόληση με μία από τις δύο ιδιότητες. Η εφαρμογή αυτής της διάταξης πιθανό να χρειάζεται μεταβατική περίοδο για όσες εταιρείες έχουν κάνει τα σχέδια τους ή έχουν συμβάσεις.

-στην παροχή κινήτρων για την διαρκή εκπαίδευση των ορκωτών ελεγκτών.

Ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα η διαφάνεια θα ενισχυθεί περισσότερο με νέες πρωτοβουλίες οι οποίες θα αφορούν στους μηχανισμούς λογιστικής τυποποίησης και ελέγχου των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Σταύρος Θωμαδάκης, ανέφερε ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει ρόλο και λόγο στην εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων.

Η εφαρμογή των προτύπων αυτών προϋποθέτει εκπαίδευση στελεχών, ελεγκτών και υπαλλήλων των εταιρειών και πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι εκπαιδευτικές δυνάμεις για την αποτελεσματική κατάρτιση. Μέσω των διεθνών λογιστικών προτύπων θα διασφαλισθεί η ενημέρωση των επενδυτών, θα ενδυναμωθεί η προστασία τους και η προτίμησή τους για μετοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη ήδη 27 εταιρείες του Χρηματιστηρίου βγάζουν λογιστικές καταστάσεις και σε Δ.Λ.Π. και αντιπροσωπεύουν το 53% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Παναγιώτης Αλεξάκης, τόνισε ότι ο νόμος για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αναφέρεται στην καθιέρωση των διεθνών λογιστικών προτύπων, κάτι που δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για τις εισηγμένες εταιρείες και την κεφαλαιαγορά μας. Έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος της προετοιμασίας και θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πρόκληση με επιτυχία. Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των εισηγμένων εταιρειών όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα