Η μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ δίνει ώθηση στις μετοχές

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2002 20:04
UPD:20:16

Η δημοσίευση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, δίνει ώθηση στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

«Δεν μπορώ να δω κάτι που θα μπορούσε να αναχαιτίσει την ορμή των επενδυτών, δεδομένης της καλής είδησης για την απασχόληση», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων στην Cruntal.

Συγκεκριμένα, απρόσμενη μείωση σημείωσε το Φεβρουάριο η ανεργία στις ΗΠΑ, καθώς για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς απ' ό,τι αναμενόταν.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,5% από 5,6% τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αυξηθεί στο 5,8%. Τα μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 66.000 έναντι μείωσης κατά 126.000 τον Ιανουάριο.

Η απασχόληση αυξήθηκε στον κλάδο των κατασκευαστικών εταιρειών, στο λιανικό εμπόριο, στις αεροπορικές εταιρείες και στις δημόσιες υπήρεσίες. Σημειώνεται ότι πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Home Depot, η Southwest Airlines και η Sunrise Assisted Living άρχισαν να προσλαμβάνουν νέους υπαλλήλους μετά τις πολλαπλές ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.

Η General Electric, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, ανεβάζει τη μετοχική της τιμή κατά 58 σεντς, στα 41,53 δολάρια. Η Microsoft οδηγεί τις εταιρείες λογισμικού στα ύψη, ενώ η ίδια κερδίζει 1,32 δολάρια και ανέβασε τη μετοχή της στα 64,04 δολάρια.

Η Sun Microsystems, που ειδικεύεται σε servers για δίκτυα επιχειρήσεων και δικτυακούς τόπους, κερδίζει 1,309 δολάρια στα 10,139 δολάρια, καθώς επανέλαβε τις προβλέψεις της, ότι τα έσοδα του τρίτου οικονομικού τριμήνου θα αυξηθούν έστω και ελαφρά, έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Κέρδη καταγράφει και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η βελτίωση της οικονομίας θα αυξήσει τις δανειακές δραστηριότητες και θα περιορίσει το φαινόμενο των επισφαλών δανείων.

Ανοδο σημειώνει ακόμη και η KMart, η τρίτη εκπτωτική αλυσίδα λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει 22.000 απολύσεις και το κλείσιμο 284 μη κερδοφόρων καταστημάτων της, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, βάσει του κεφαλαίου 11 περί χρεοκοπίας.

Η εταιρεία ζήτησε από τη δικαστή Σούζαν Πίρσον να εγκρίνει το σχέδιο, σε ακροαματική διαδικασία που έχει οριστεί για τις 20 Μαρτίου.

Στις 20:00' ώρα Ελλάδος ο δείκτης Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 10.607,23 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,78%, ενώ ο Nasdaq στις 1.927,07 μονάδες καταγράφει κέρδη της τάξεως του 2,41%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα