ΕΤΒΑ: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με Πειραιώς και Αγροτική

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2001 16:58
UPD:21:55

Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους μνηστήρες της ΕΤΒΑ, Τράπεζα Πειραιώς και Αγροτική Τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει η κυβερνητική επιτροπή.

Είναι σαφές ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, και κατά συνέπεια οι όποιες αποφάσεις, θα ληφθούν μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Το ΥΠΕΘΟ προέκρινε την κατακύρωση του διαγωνισμού στην ΑΤΕ, αφού έδωσε την καλύτερη οικονομική προσφορά, όπως επισήμαινε στην εισήγησή του και ο σύμβουλος του Δημοσίου J.P. Morgan. Το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να προτιμούσε την πώληση της ΕΤΒΑ στην Πειραιώς, προκειμένου να είναι μια πραγματική ιδιωτικοποίηση.

Σημειώνεται ότι, οι δύο τράπεζες είχαν προθεσμία μέχρι και σήμερα για να προχωρήσουν σε βελτιωμένες προσφορές για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΕΤΒΑ.

Η αρχική προσφορά της τράπεζας Πειραιώς αφορούσε την απόκτηση του 50,1% των μετοχών της ΕΤΒΑ. Συγκεκριμένα η τράπεζα Πειραιώς προσέφερε σε μετρητά 126,8 δισ. δρχ. για το προαναφερόμενο ποσοστό (4,3 ευρώ ανά μετοχή). Στην επόμενη φάση και με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η τράπεζα Πειραιώς προσέφερε για το υπόλοιπο 15,56% του Δημοσίου 4,17 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς για κάθε δέκα μετοχές της ΕΤΒΑ.

Η αρχική προσφορά της Αγροτικής Τράπεζας αφορά την απόκτηση ποσοστού 65,56% των μετοχών της ΕΤΒΑ. Η ΑΤΕ προσφέρει σε μετρητά 144,9 δισ. δρχ. για το 41,1% (5,98 ευρώ ανά μετοχή) και 86,3 δισ. δρχ. με τη μορφή υποχρεωτικού ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές της ΑΤΕ διάρκειας ενός έτους για το 24,46% (με σχέση ανταλλαγής 0,755 μετοχές της ΑΤΕ για κάθε μετοχή της ΕΤΒΑ), δηλαδή συνολικά 231,2 δισ. δρχ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα