Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2002 14:49
UPD:18:56

Σε αρνητικό έδαφος έχουν περάσει αυτή την ώρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς οι τοποθετήσεις στον πετρελαϊκό κλάδο δεν είναι ικανές να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της υψηλής τεχνολογίας και των ασφαλειών.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.282,5 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,06%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.600,38 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,62% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.335,44 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,45%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,23%, στις 3.695,69 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες (5,05%) καταγράφει η μετοχή του ελβετικού ασφαλιστικού ομίλου Zurich Financial μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να μειώσει το μέρισμα προς τους μετόχους κατά το ήμισυ λόγω της σημαντικής ζημίας που εμφάνισε κατά την περυσινή χρήση.

Αντιθέτως, κέρδη εξακολουθούν να καταγράφουν οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά ενέργειας του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου ενισχύεται κατά 57 σεντς και έχει φθάσει τα 24,17 δολάρια ανά βαρέλι.

Η άνοδος αυτή αποδίδεται στην άρνηση του Ιράκ, του τέταρτου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ, να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών αφοπλισμού του ΟΗΕ στη Βαγδάτη και οι αμερικανικές απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Οι μετοχές των εταιρειών BP, Shell, Royal Dutch και TotalFinaElf εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, αν και τα κέρδη τους στο τελευταίο ημίωρο έχουν περιοριστεί.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, πιέσεις δέχονται οι μετοχές των εταιρειών Nokia, Vodafone και British Telecom.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα