Ευνοϊκή ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για 740.000 μικρομεσαίους

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2002 16:01

Με αυτόματο τρόπο θα κλείσουν πάνω από πέντε εκατομμύρια εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των μικρομεσαίων εμπόρων, επαγγελματοβιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών για την εξαετία 1993-1998, ενώ με βάση το μέτρο της «συνάφειας» θα κλείσουν οι υποθέσεις για την τριετία 1999-2001.

Το οριστικό σχέδιο για την ευνοϊκή ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αποφασίστηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και των εκπροσώπων των μικρομεσαίων, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει για τις 13 Μαρτίου.

Η ρύθμιση αφορά 740.000 μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ από το μέτρο αυτό το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει έσοδα έως και 1,5 τρισ. δρχ.

Το σχέδιο, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Χριστοδουλάκη και τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων, προβλέπει τα εξής:

- Για τις εκκρεμείς υποθέσεις της τριετίας 1999-2001 οι υπόχρεοι θα υποβάλλουν, προαιρετικά, τα ειδικά σημειώματα αυτοελέγχου με τα οποία θα υπολογίζουν τον τεκμαρτό ΦΠΑ για το διάστημα αυτό. Εφόσον καταβάλουν στην εφορία τον επιπλέον ΦΠΑ που προκύπτει για την τριετία με βάση τα κριτήρια της «συνάφειας» και το φόρο εισοδήματος, θα κλείνουν οι υποθέσεις τους.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων αυτών λήγει στο τέλος Απριλίου. Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, ενώ στο φόρο που θα προκύπτει, δεν προβλέπονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

- Η ρύθμιση των ανέλεγκτων υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998 θα αφορά στις επιχειρήσεις με βιβλία Α' ή Β' κατηγορίας και ακαθάριστα έσοδα 75 εκατ. δρχ. ανά χρήση ή συνολικά 450 εκατ. δρχ. στην εξαετία για εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις ή μικτές επιχειρήσεις, εφόσον από την παροχή υπηρεσιών είχαν τζίρο μικρότερο ή ίσο των 25 εκατ. δρχ. ανά χρήση.

Επίσης στη ρύθμιση υπάγονται και οι επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών και τα ελεύθερα επαγγέλματα με ακαθάριστα έσοδα ή ακαθάριστες αμοιβές μικρότερες ή ίσες των 25 εκατ. δρχ. ανά χρήση.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών για την εξαετία θα προκύπτει από τέσσερις παράγοντες: Το κόστος πωληθέντων, τις πραγματικές τους δαπάνες, τις αποσβέσεις, καθώς και το περιθώριο κέρδους τους. Ωστόσο, στη συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και των μικρομεσαίων καθορίζονται ελάχιστα ποσά που θα καταβάλλονται ανά επιχείρηση ανάλογα με τον τζίρο τους προκειμένου να κλείσουν οι υποθέσεις τους.

Ειδικότερα για εμπορικές, μεταποιητικές ή μικτές επιχειρήσεις το ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση είναι 60.000 δρχ. για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι πέντε εκατ. δρχ., 100 χιλιάδες δρχ. για επιχειρήσεις με τζίρο από πέντε εκατ. μέχρι 20 εκατ. δρχ., 200 χιλιάδες δρχ. για τζίρο από 20 εκατ. μέχρι 50 εκατ. δρχ. και 300.000 δρχ. για ετήσιο τζίρο από 50 εκατ. μέχρι 75 εκατ. δρχ.

Για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ο φόρος ανά χρήση θα είναι 100.000 δρχ. για τζίρο μέχρι 10 εκατ. δρχ. και 200.000 δρχ. για τζίρο από 10 εκατ. μέχρι 25 εκατ. δρχ. Ο φόρος που θα προκύπτει για την εξαετία, θα καταβάλλεται από το φορολογούμενο κατά το ένα δέκατο αμέσως μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης στην εφορία και τα υπόλοιπα μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα