Credit Suisse : Μείωση 73% των κερδών το 2001

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2002 13:28
UPD:13:39

ΜΕΙΩΣΗ της κερδοφορίας του φέτος και για δεύτερο συνεχή χρόνο, αναμένει ο υπ' αριθμόν δύο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Credit Suisse, εκτιμώντας ότι τα κέρδη του στον τομέα του retail banking και ασφαλειών θα σημειώσουν στο 2002 πτώση ενώ μειωμένα θα είναι τα έσοδα από τη διαχείριση χρεογράφων.

Η κατά 73% μείωση που εμφάνισαν το 2001 τα καθαρά κέρδη του ομίλου (διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. ελβετικά φράγκα) ήταν σύμφωνα με την σχετική προκαταρκτική ανακοίνωση στις 31 Ιανουαρίου. Ο βασικός λόγος για την πτώση της κερδοφορίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι ήδη γνωστοποιημένες καθαρές ζημίες ύψους 1,6 δισ. ελβετικών φράγκων που σημείωσε πέρυσι η Credit Suisse First Boston.

Στη σημερινή ανακοίνωση η διοίκηση του ομίλου εμφανιζεται «επιφυλακτική» για τις προοπτικές της φετινής κερδοφορίας του μετά από τις ζημίες ύψους 830 εκατ. ελβετικών φράγκων που παρουσίασε στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2001, λόγω του κόστους που σχετίζεται με τις απολύσεις 2.500 εργαζομένων στην Credit Suisse First Boston, καθώς και τη διευθέτηση με τις αμερικανικές αρχές έρευνας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις δημόσιες εγγραφές εταιρειών.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, δήλωσε ότι «κινούμαστε επιθετικά στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους». Το ύψος του σχετικού προγράμματος ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια και ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse First Boston, Τζον Μακ, δήλωσε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες απολύσεις στο τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής.

Οι ζημίες της Credit Suisse στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου ήταν μεγαλύτερες αυτών της Deutsche Bank, και σημειώθηκαν, αναφέρει το Bloomberg News, εν μέσω της μεγαλύτερης, από το 1994, ετήσιας πτώσης της κερδοφορίας στον τομέα του investment banking. Ο όμιλος χάνει περισσότερο έδαφος πλέον σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστές του, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup Inc., HSBC Holdings Plc. και UBS AG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα