Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της ΔΕΚΑ

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2001 18:39

Απαντήσεις στις κατηγορίες που περιέχονται στο πόρισμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών για την υπόθεση της ΔΕΚΑ, δίνει με σημερινή μακροσκελή ανακοίνωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του πορίσματος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) ήταν ενήμερη για τη συναλλακτική δραστηριότητα της ΔΕΚΑ, αλλά δεν προχώρησε στην υλοποίηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της κατά την προεκλογική περίοδο του 2000.

Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς:

1. Το εισαγγελικό έγγραφο αναφέρεται σε χρηματιστηριακές συναλλαγές της ΔΕΚΑ κατά το διάστημα από 21/3/2000 έως 10/4/2000 και αποφαίνεται ότι οι συναλλαγές αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και ότι «διακρίνεται η τέλεση χρηματιστηριακής απάτης». Το έγγραφο δεν στηρίζει τις απόψεις αυτές στην ισχύουσα χρηματιστηριακή νομοθεσία αλλά σε αόριστες, συγκεχυμένες και αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις που δεν έχουν βάση στο νόμο.

2. Η εξετασθείσα χρηματιστηριακή συμπεριφορά αφορά αποκλειστικά πράξεις αγοράς μετοχών ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ και Εμπορικής Τράπεζας από τη ΔΕΚΑ σε δεκαπέντε συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου από 21/3/00 έως 10/4/00. Στις συνεδριάσεις αυτές οι τιμές των τεσσάρων μετοχών δεν σημείωσαν μεγάλες διακυμάνσεις, αλλά χαρακτηρίστηκαν από σταθερότητα και ομαλές μεταβολές. Δεν προκύπτει επομένως δημιουργία συνθηκών ανωμαλίας στην αγορά με μεγάλες διακυμάνσεις τιμών ή κερδοσκοπική συμπεριφορά, η οποία κατά κανόνα συνδυάζεται με υψηλή μεταβλητότητα των τιμών. Το εισαγγελικό έγγραφο κάνει αφηρημένες αναφορές σε κερδοσκοπία και «δικαία τιμή», αλλά δεν αναφέρεται στην πραγματική διαμόρφωση των τιμών και στην κατάσταση της αγοράς κατά το διάστημα που κάλυψε η έρευνα. 3. Ουδέποτε ζητήθηκε από την Ε.Κ. να παράσχει στοιχεία, να διατυπώσει τις απόψεις της, να εξηγήσει πώς ασκεί την εποπτεία των συναλλαγών, τι ελέγχους διενήργησε και τι συμπεράσματα εξήγαγε από την έρευνα των συναλλαγών της συγκεκριμένης περιόδου. Εκλήθησαν υπάλληλοι του ΧΑΑ, τους οποίους όμως το ίδιο το εισαγγελικό έγγραφο χαρακτηρίζει ως αναρμοδίους.

4. Η διενέργεια αγορών είτε εφ' άπαξ είτε σε διάρκεια χρόνου δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «τεχνητή» και «απατηλή», εφόσον εκφράζει τη γνήσια βούληση του συναλλασσομένου να διαθέσει χρήματα για να αγοράσει μετοχές, εφόσον οι αγορές εκκαθαρίζονται ομαλά και εντός των νομίμων προθεσμιών. Τα κίνητρα τα οποία οδηγούν στη διενέργεια μιας συναλλαγής δεν προκρίνονται από εποπτικές αρχές. Αυτό θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της ελευθερίας των συναλλαγών.

5. Η τεχνητή εμπορευσιμότητα προϋποθέτει σύμπραξη αγοραστών-πωλητών για προσυνεννοημένες συναλλαγές. Σε κάθε περίπτωση που ερευνάται η πιθανή δημιουργία τεχνητής ή πλαστής εμπορευσιμότητας, οι εποπτικές υπηρεσίες της Ε.Κ. ασκούν τον έλεγχο με βάση το παραπάνω πλαίσιο αναφοράς και τη δεδομένη νομολογία.

6. Σύμφωνα με το έγγραφο «η άτυπη προώθηση μετοχών...επιστρατεύεται για τίτλους χαμηλής εμπορευσιμότητας ή νεοεισαγόμενες μετοχές...η δε προσπάθεια στήριξης των μετοχών με επαναλαμβανόμενες συναλλαγές ... είναι παράνομη διαδικασία». Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αντιστοιχούν καθόλου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι τίτλοι τους οποίους αγόραζε η ΔΕΚΑ δεν ήταν ούτε νεοεισαγόμενες μετοχές ούτε τίτλοι χαμηλής εμπορευσιμότητας. Οι μετοχές ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ και Εμπορικής έχουν ιστορικά πολύ υψηλή εμπορευσιμότητα μεταξύ όλων των τίτλων του ελληνικού χρηματιστηρίου. Επιπλέον, η αγορά μετοχών που στοχεύει στήριξη της τιμής τους δεν είναι παράνομη διαδικασία.

7. Οι συναλλαγές της ΔΕΚΑ εκτελέστηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του συστήματος συναλλαγών του χρηματιστηρίου, εκκαθαρίσθηκαν κανονικά και εξοφλήθηκαν πλήρως και εμπρόθεσμα. Οι συναλλαγές αφορούσαν αποκλειστικά πράξεις αγοράς, ενώ η πλαστή εμπορευσιμότητα προϋποθέτει ταυτόχρονη, συντονισμένη και μεθοδευμένη διενέργεια τόσο αγορών όσο και πωλήσεων, οι οποίες αντικρύζονται. Κατά το διάστημα στο οποίο η ΔΕΚΑ πραγματοποιούσε αγορές υπήρχαν σημαντικότατοι συναλλασσόμενοι που πωλούσαν σε μεγάλες ποσότητες μετοχές ΟΤΕ, ΕΤΕ, Εμπορικής και ΕΛΠΕ. Οι συναλλαγές τις οποίες πραγματοποίησε η ΔΕΚΑ και οι οποίες ήταν αποκλειστικά αγορές, αποτελούσαν πολύ μικρό ποσοστό των εισηγμένων στο ΧΑΑ διαπραγματεύσιμων τίτλων σε κάθε περίπτωση. Συγκεκριμένα οι αγορές μετοχών της ΕΤΕ ανήλθαν στο 2,98% των εισηγμένων τίτλων, του ΟΤΕ στο 1,74% των εισηγμένων τίτλων, των ΕΛΠΕ στο 4,93% των εισηγμένων τίτλων και της Εμπορικής στο 1,04% των εισηγμένων τίτλων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα