Πρόστιμα 2.386.510 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2002 17:48
UPD:17:56

Tην επιβολή προστίμων ύψους 2.386.510 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.

Συγκεκριμένα αποφάσισε:

- Την επιβολή προστίμου ύψους 2.000.000 ευρώ στον κ. Κωνσταντίνο Κούτλα, ντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Προοδευτική ΑΤΕ για αταχρηστική εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανωτέρω ταιρεία. Συγκεκριμένα, η εμπιστευτική πληροφορία αφορούσε την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (σπλιτ και αύξηση με μετρητά) που ανακοινώθηκε στις 4.9.99. Εκμεταλλευόμενος λόγω της θέσεως του την πληροφόρηση που είχε έναντι του ευρύτερου επενδυτικού κοινού, προέβη κατά το διάστημα προ της αυξήσεως και συγκεκριμένα από 9.8.1999 έως 3.9.1999 σε αγορά 94.430 μετοχών της εταιρίας με μέση τιμή 6.936 δρχ. εκάστη. Εν συνεχεία στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 1999 προέβη σε πώληση 90.000 μετοχών με μέση τιμή 12.440 δρχ. εκάστη.

- Την επιβολή προστίμου 35.310 ευρώ στην κ. Ιωάννα Νικολακάκη, μέτοχο της Everest διότι δεν ενημέρωσε εντός της χρονικής προθεσμίας που είχε υποχρέωση για σημαντική μετοχική μεταβολή.

- Την επιβολή συνολικού προστίμου ύψους 293.200 ευρώ στην εταιρεία Tetraktys Worldwide Investments και στην κ. Κωνσταντίνα Σχίζα, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο, διότι παρείχαν επενδυτικές υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια. Οι παραπάνω κυρώσεις συσχετίζονται με την ανάκληση των αδειών των εταιρειών ΑΣΤΡΑΙΑ ΕΠΕΥ και ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΑΕΛΔΕ, στην οποία είχε προβεί κατά τους προηγούμενους μήνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

- Την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ στην Citibank διότι σε διαφημιστικά έντυπα ανέφερε αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων χρονικού διαστήματος μικρότερου του έτους.

- Την επιβολή συνολικού προστίμου ύψους 48.000 ευρώ στις χρηματιστηριακές εταιρείες ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΣ, ΠΕΡΒΑΝΑΣ και ΦΑΣΜΑ διότι ως ανάδοχοι διαφόρων εταιρειών κατά τη διάρκεια της λεγόμενης ευαίσθητης περιόδου (τρεις μήνες από την έναρξη της διαπραγμάτευσης) προέβησαν σε αγορές μετοχών εταιρειών στις οποίες ήταν ανάδοχοι κατά παράβαση του κανονισμού αναδοχών.

Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε:

- Το πληροφοριακό δελτίο για τη δημόσια πρόταση της εταιρείας Ελληνική Τεχνοδομική για την απόκτηση του 51% των μετοχών της εταιρείας Καμπάς.

- Την έγκριση εισαγωγής στην κύρια αγορά του ΧΑΑ των μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος της εταιρείας ΕΧΑΕ ΑΕ.

- Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Ευρωπαϊκή Επενδυτική ΑΕΠΕΥ διότι παρήλθε το διάστημα των έξι μηνών από τη χορήγηση της αδείας χωρίς να προβεί σε έναρξη εργασιών.

- Την τροποποίηση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Ολυμπιακή ΑΧΕ ώστε να παρέχει και επενδυτικές υπηρεσίες ως ΑΧΕΠΕΥ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα