Ασφαλιστικό: Η πρόταση Ρέππα για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2002 18:20
UPD:18:22

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η ΑΔΕΔΥ μετά τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων της με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ.Ρέππα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η πρόταση Ρέππα για τους δημοσίους υπαλλήλους περιλαμβάνει:

1) Επαναφορά στο δημόσιο των τριακοστών πέμπτων (έναντι των πεντηκοστών που είχε θεσπίσει ο νόμος Σιούφα) ως βάση υπολογισμού των διαφορών στις συντάξεις. Η θέση αυτή αποτελούσε αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

2) Για όσους εισέλθουν στο σύστημα μετά το 2008 η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση τους μισθούς της τελευταίας πενταετίας και όχι τον τελευταίο μισθό. Η ΑΔΕΔΥ θα εξετάσει αν αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων.

3) Το ποσοστό αναπλήρωσης (η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στον τελευταίο μισθό και την πρώτη σύνταξη) μειώνεται σε 70% από το 80% που ισχύει στο δημόσιο. Αυτό ισχύει για τους ασφαλισμένους της περιόδου 1982-1992.

4) Αύξηση του ποσού πάνω στο οποίο υπολογίζονται οι συντάξεις κατά 60.000 δρχ. Σήμερα αυτό είναι το άθροισμα βασικός μισθός + χρονοεπίδομα. Η θέση αυτή όμως δεν γίνεται δεκτή από την ΑΔΕΔΥ γιατί εκφράζονται φόβοι για φαλκίδευση του μισθολογίου.

5) Για τους ασφαλισμένους της περιόδου 1/1/1983 έως και 31/12/1992 θέσπιση 35ετίας και όριο ηλικίας τα 58 χρόνια για άνδρες και γυναίκες.

Αύριο συγκαλείται σύσκεψη των μεγάλων ομοσπονδιών της ΑΔΕΔΥ, την Παρασκευή αναμένεται έκθεση της Γραμματείας Κοινωνικής Πολιτικής της οργάνωσης, ενώ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται η οριστική θέση της ΑΔΕΔΥ σχετικά με το διάλογο για το ασφαλιστικό, με τη σύγκληση έκτακτης εκτελεστικής επιτροπής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα