Πάνω από τα 88 σεντς το ευρώ

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2002 13:01
UPD:13:07

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται και σήμερα το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της γαλλικής και της ιταλικής οικονομίας.

Στις 12:55' (ώρα Ελλάδος) στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε διαμορφωθεί στα 88,13 σεντς από 87,67 σεντς αργά χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γαλλική κυβέρνηση, η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,6% σε σχέση με το Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,4%. Ανοδο (0,2%) σημείωσε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή και στην Ιταλία, την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν στις χθεσινές εκτιμήσεις ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των δύο ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης, της Γαλλίας και της Γερμανίας, πρόκειται επιταχυνθούν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2001, οι υπουργοί Οικονομικών των παραπάνω κρατών, Χανς Αϊχελ και Λοράν Φαμπιούς, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές του 2002. Στην τακτική υπουργική σύνοδο Γαλλίας-Γερμανίας οι δύο υπουργοί προέβλεψαν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,5-3% και 3% αντιστοίχως για το τρέχον έτος.

Αντιθέτως, το δολάριο δέχεται πιέσεις από τις ανησυχίες που προκάλεσε η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση των λιανικών πωλήσεων το Φεβρουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου 0,1% που περίμενε η Wall Street, ενώ εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Προβληματισμό ως προς τη δυναμική της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ προκάλεσαν και οι χθεσινές εκτιμήσεις του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν. Ο κ. Γκρίνσπαν, στην ετήσια σύνοδο των αμερικανών τραπεζιτών, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη, ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι δαπάνες των νοικοκυριών και οι λιανικές πωλήσεις δεν αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμούς αύξησης ανάλογους με εκείνους που είχαν ακολουθήσει προηγούμενες υφέσεις.

«Οι επενδυτές άρχισαν να αμφισβητούν την ισχύ της ανάκαμψης», δήλωσε ο Μάικ Κινγκ, χρηματιστής στην Commerzbank.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστιάν Νουαγιέ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Herald Tribune", χαρακτήρισε υπερτιμημένο το δολάριο έναντι του ευρώ «όπως αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, και οι νέοι αυξημένοι δασμοί που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, είχε χαρακτηρίσει «κίνηση πανικού» τη σχετική απόφαση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους την οποία επίσης είχε συνδέσει με την υπερβολικά μεγάλη ισχύ του αμερικανικού νομίσματος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα