Βελτίωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2002 14:04

Η ενίσχυση των τοποθετήσεων στους κλάδους των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τους δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών αγορών της Ευρώπης. Αντιθέτως, πιέσεις δέχονται οι μετοχές τηλεπικοινωνιακών και πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει περιορίσει τις απώλειές του στο 0,17% και βρίσκεται στις 5.263,10 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,83% και έχει φθάσει τις 4.561,43 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX σημειώνει άνοδο 0,62% και έχει διαμορφωθεί στις 5.278,46 μονάδες.

Σημαντική συμβολή στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος είχαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στη μηνιαία έκθεσή της η ΕΚΤ αναφέρει ότι «υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, αναμένεται να φθάσει το 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 έναντι αύξησης 0,4% στο πρώτο τρίμηνο.

Ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με τη βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας και της Ιταλίας τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γαλλική κυβέρνηση, η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,6% σε σχέση με το Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,4%. Ανοδο (0,2%) σημείωσε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή και στην Ιταλία, την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα